Румънските енергийни амбиции

loading...

Американският енергиен гигант Шеврон е получил разрешение за сондиране в рамките на проучванията за шистов газ в източния румънски окръг Васлуй, предадоха Франс прес и Аджерпрес.

Агенцията за опазване на околната среда във Васлуй съобщи днес с изявление до медиите, че е издала разрешителни на Шеврон за работите по оборудване и сондиране в три населени места в окръга - Гъгещ, Пунджещ и Бъчещ.

Агенцията съобщи, че преди да издаде разрешителните са били анализирани докладите за въздействието върху околната среда на трите проекта, както и че са дискутирани отговори на проблемите, формулирани от заинтересованата общественост преди и по време на публични обсъждания.

Неотдавна Шеврон организира пътуване до Полша в зони, където са стартирали проучвания за шистов газ. Кметове от окръг Васлуй, представители на граждански организации и началникът на Окръжния съвет на Васлуй пътуваха до Полша, за да видят как протича процеса.

Кметът на село Бъчещ заяви, че докато в Румъния се стигне до момента на експлоатация на шистов газ, има големи шансове да бъдат открити модерни технологии, които да не вредят на околната среда. Кметът Хорациу Караушу напомни, че дотогава ще изминат от три до пет години. "Ако бъде намерен шистов газ, със сигурност ще намерят и сигурни методи за експлоатация", каза кметът и допълни, че това би променило облика на селището.

"Само от данъци бихме получавали близо 10 милиарда стари леи, ще направим канализация", каза кметът на Бъчещ. По думите му евентуалната експлоатация няма да разкрие нови работни места, но местните жители ще имат ползи - допълнителни приходи от данъци, ремонти на пътища и други инвестиции.

Румънският министър на околната среда Рована Плумб бе миналата седмица във Васлуй и увери жителите, че при проучванията за шистов газ се използват техники, които не засягат околната среда.

Представители на гражданското общество се обявиха против започването на проучвания за шистов газ и против експлоатация, и няколко пъти организираха протести. Те изразиха недоволство от факта, че премиерът Виктор Понта първоначално се обяви против експлоатацията на шистов газ, а след това промени мнението си.

Редица депутати и сенатори от окръга също са против добива на шистов газ чрез неконвенционални средства, отбелязва Аджерпрес.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби