Андреева: До есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания

loading...

Създаване на единен регистър за хората с психични заболявания е част от програма на здравното министерство, каза пред БНР здравният министър Таня Андреева.

Регистърът ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм. Там ще разполагаме с около 15 милиона лева за репродуктивно и психично здраве. Част от мерките, които ще се финансират по тази програма ще бъде и изработването на такъв единен регистър. Той ще бъде факт към есента. За изработването на регистъра ще бъде създадена междуведомствена работна група, съобщи министърът на здравеопазването.

Андреева коментира още, че програмата на правителството има фокус върху общинските лечебни заведения, особено по-малките и в трудно достъпните региони. Андреева пое ангажимент 7-те лечебни заведения, които не са включени в списъка с 51 общински болници, които трябва да бъдат подпомогнати, да бъдат част от него. Методиката, по която болниците ще получават субсидия ще е за спешна помощ, т.е ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент. Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това ще се опитаме всеки месец болниците да получават своя ресурс, каза Андреева.

В отговор на информациите, че името на здравния министър е едно от най-критикуваните по време на срещата на БСП и правителството Таня Андреева уточни, че не е останала с такова впечатление. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби