Ангел Бончев иска 401 000 лв. от ИСУЛ

loading...

Жертвата на "Наглите" Ангел Бончев е внесъл в съда иск за 401 190,74 лв. срещу болница "Царица Йоанна-ИСУП" и сдружението "Аюрведа Рейки". Лечебното заведение е посочено като "предпочитан ответник", пише вестник "Преса".

Сумата е равностойна на откупа от 157 000 евро (това са 307 065,31 лв.), които през 2008 г. той "дари" под натиска на бандата за отвличания, плюс 94 125,43 лв. лихва. Това бе цената за освобождаването на съпругата му Камелия. По молба на Бончев съдът е наредил запор на всички банкови сметки на фондацията, ако има такива. Бившият президент на ФК "Литекс" не е поискал да се блокират и сметките на болницата от чисто човешки подбуди, за да не стопира дейността й, каза адвокатът му Христо Моллов. А съдът е освободил Бончев от задължителната такса от 4% от цената на иска заради лошото му финансово състояние. Иначе той трябваше да плати 16 000 лв. за завеждане на делото.

На 1 август 2008 г. с договор за дарение той преведе 157 000 евро на фондация "Утре за всеки" за каузата им за борба с рака на гърдата. Впоследствие се разбра, че Бончев е изпълнил ултиматум на "Наглите", за да освободят съпругата му. Камелия бе похитена от бандата при предаване на 397 000 евро откуп за живота на самия Бончев. В края на 2012 г. жената почина - отвличането й отключи коварна болест.

Бившият спортист осъди фондация "Утре за всеки" да му върне парите, но тя се оказа с изпразнени сметки и без имущество. Затова сега Бончев ще си търси парите от "Аюрведа Рейки" и ИСУЛ, които според адвокатите му също са се облагодетелствали. Според внесения в съда иск "Утре за всеки" предоставя парите на Бончев на "Аюрведа Рейки". Тези суми са вложени в реконструкцията на имот, собственост на болницата.

Искът е на основание чл. 134 от Закона за задълженията и договорите. Текстът дава право на кредитора (в случая Ангел Бончев) да потърси по съдебен ред вземания на свой длъжник (фондация "Утре за всеки"), ако той бездейства.

"Ще обжалваме иска", коментира шефът на ИСУЛ доц. Григорий Неделков. "Ангел Бончев осъди фондация "Утре за всеки", а ние имаме отношение със сдружението "Аюрведа Рейки". Не ми е ясно защо искът е срещу нас", добави той. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби