Започна изслушването на кандидатите за членове на ЦИК

loading...

В правната комисия на парламента днес започна изслушването на кандидатите за членове на ЦИК. Срокът за допълване на документацията им е до утре, посочи депутатът от ДПС и председател на правната комисия Четин Казак, предаде репортер на БГНЕС.

На заседанието присъстват освен кандидатите, депутати и представители на президентската институция, на извънпарламентарни партии, експерти.

В деловодството на НС до 18.00 часа на 13 март 2014 г. са постъпили 24 предложения за членове на Централната избирателна комисия. Номинациите са от народни представители, парламентарни групи, както и от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Първата, представена кандидатура е на Иванка Грозева, предложена от името на НДСВ, за която се застъпи Станимир Илчев, зам.-председател на партията. Тя изложи на заседанието професионалната си биография на утвърден юрист. Към нея нямаше въпроси от страна на присъстващите на заседанието. Вторият представен кандидат от председателя на СДС Божидар Лукарски, от името на "Синьо единство", е Ивайло Ивков. Депутатът от КБ Мая Манолова го запита кое от организацията на изборите е най-дразнещото до момента и може ли да бъде поправено. Нямам опит в организация на изборите и в политиката, член съм на гражданската организация на РБ от няколко месеца, но имам самочувствието, че ще се справя, каза той. ЦИК е натоварен с най-много правомощия и задължения от всички държавни органи. В организацията на изборите ме дразни, че е леко лицемерие на закона, кандидатите за ЦИК да се освободят от досегашните си отговорности. Ако в моя случай - с адвокатските ми ангажименти, трябва да се откажа от упражняването им, ще се откажа от ЦИК, допълни Ивков.

Изслушването продължава. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби