Борисов: Ще предложим мерки за излизане на енергетиката от колапса

loading...

Поемаме ангажимент да предложим мерки, с които от една страна да решим моментния ликвиден колапс, а от друга да се стабилизира сектора енергетика в дългосрочен план. Целта ще бъде да се защити интересът на потребителите.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се срещна с представители на Българската ветроенергийна асоциация и Българската фотоволтаична асоциация.

В срещата, която се проведе по молба на двете асоциации, участваха още бившият министър на икономиката и енергетиката и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев, водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев, депутатът Ивелина Василева и зам.-председателят на ПГ Красимир Велчев, съобщиха от партията.

Борисов изрази сериозни притеснения за състоянието на енергийния сектор. По отношение на независимостта на ДКЕВР Борисов припомни, че в края на мандата на ГЕРБ предложихме промени в Закона за енергетиката, според които изборът на състава на ДКЕВР да става с мнозинство от 2/3 на народните представители, но не стигна времето на приемането му. Един от първите законопроекти, внесени от ГЕРБ, в 42 НС отново беше същият, но беше отхвърлен още на първо четене в пленарна зала от мнозинството на БСП, ДПС и Атака.

Енергетиката се намира в тотална ликвидна криза, предизвикана както от решения на регулатора, така и от недалновидното управление на сектора, каза Делян Добрев.

Представителите на двете асоциации, заявиха, че чрез атаките срещу сектора им ще бъдат унищожени инвестиции за милиарди евро и ще бъдат загубени над 10 хиляди действащи работни места. Освен това ще бъде накърнена репутацията на България като надеждна дестинация за чуждестранни инвестиции за години напред.

Представителите на двете асоциации определиха паническите действия на правителството в сектора като признание за колапс на българската енергетика. В интерес на потребители, от сектора поискаха спешни мерки чрез преструктуриране и оздравяване на енергийния сектор и формирането на Енергиен борд, в лицето на авторитетни международни финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка и Европейската комисия, който да окаже финансовата и структурна подкрепа. Двата бранша поискаха и назначаването на външен професионален мениджмънт на БЕХ и НЕК, както и гаранции за политическа независимост, безпристрастност и професионализъм на ДКЕВР. От своя страна изразиха готовност за равнопоставен диалог между всички участници в енергийния сектор, който да гарантира спешни мерки за оздравяването на енергийния сектор. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби