Някой май манипулира цените на петрола, подозира Путин

loading...

Руският президент Владимир Путин изказа предположение, че спадът на световните цени на петрола, което нанася сериозни щети на руската икономика, се дължи частично и на политическа манипулация, предаде Ройтерс.

В интервю за водещи китайски медии той не обвини конкретна страна за това, но някои руски коментатори представят срива на петролния пазар като саудитско-американски сговор срещу Москва.

„Разбира се, очевидната причина за спада на световните цени на петрола е забавянето на икономическия растеж, което означава намаляване на консумацията на енергия в редица страни“, казва Путин в интервюто, чийто текст бе публикуван от Кремъл.

„В цената на нефта обаче винаги има и политическа съставка. Нещо повече, в някои кризисни моменти възниква усещането, че в ценообразуването при енергоресурсите политиката преобладава“, отбелязва многозначително Путин. Създават се „условия за спекулативни действия и в резултат за манипулиране на цените в зависимост от нечии интереси“, добавя руският президент.

Той освен това критикува САЩ за намерението им да създадат Транстихоокеанско партньорство. „Това очевидно е пореден опит на САЩ да изградят изгодна за тях архитектура на регионалното икономическо сътрудничество“, казва Путин.

Президентът подчертава, че новата регионална структура не може да не включва Русия и Китай, защото „без такива крупни играчи като тях едва ли може да бъде изградено ефективно търговско-икономическо взаимодействие“.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби