Иманяри от цялата страна луднаха за имането на Рустем Паша

loading...

Иманяри от цялата страна луднаха за имането на Рустем Паша край Арбанаси. Около двете старинни чешми до селото, известни като Голямото и Малкото Лако, има множество ровове, направени в търсене на имането. В района са правени импровизирани биваци, където явно търсачите са си почивали, пише „Борба”. До един от тях пък даже бе забравен метален шиш, с който се тества почвата.„Има доста набези, смята се, че тук е минавал римски път, а чешмите са още оттогава. Има и ранновизантийски резервоари. Направили сме екопътеки в района. Нормално е да търсят съкровища, има множество легенди за такива и това сигурно ги е привлякло. Щом не спират да търсят, може и да има нещо”, коментира кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

В района обаче упорито върви мълва, че наскоро златотърсачи, дошли чак от София, с детектори засичат златна монета. Изваждат я, но така и не успяват да засекат останалите. Според ферман на Сюлейман Великолепни от 1538 г. земите на сегашните селища Арбанаси, Лясковец, Горна и Долна Оряховица се даряват на великия везир Рустем паша, зет на султана. В поменатия ферман четирите селища са под общото название Арнабуд Кариелари.

Според оскъдни сведения от онези времена приближени на управника опитали да откраднат събраните и приготвени за доставка в Цариград данъци. Рустем обаче узнал за това и пратил войска. Крадците успели да се измъкнат със златото, което успели да скрият до „нишан” (белег) край Арбанаси. Чешмите са укритието, смятат иманяри.

„Всяка иманярска инвазия е свързана с легенда. Аз обаче не смятам, че тук има нещо ценно, а е по-скоро фолклор. Тук не съм идвал от години. Богдан Султов е проучвал района”, коментира шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов.
Край една от чешмите личат прясно изкопани дупки, дълбоки около метър. В близост се намира и древен резервоар, който също е бил пробит, за да се види дали има нещо вътре. Интервенциите на търсачите обаче са факт.

Това е поредната история, свързана с намерено злато в Арбанаси, разказват местните. Преди десетина години регионът буквално бе „запален” от вестта, че в една от чешмите в самия център на селото при ремонт е намерена тава с жълтици. Естествено, тогава работещите на обекта отрекоха, но пък съмненията останаха.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби