Американец се сдобил за смешни пари с "Фаберже" за $ 33 млн.

loading...

Търговец на скрап в САЩ се сдоби с яйце "Фаберже" на стойност 33 млн. долара, плащайки за него едва 13 302 долара.

Дилърът, който е пожелал да остане анонимен, купил бижуто от антиквар, с единствената идея да го претопи заради златните инкрустации. Това станало преди десетина години, като междувременно търговецът изоставил плановете си да извлича златото от яйцето, което после да продаде.

Едва през 2012 г. той узнал каква е истинската стойност на предмета, при това съвсем случайно. Написал в Гугъл "яйце" и "Vacheron Constantin" - името, гравирано във вътрешността на яйцето. Когато научил цената му, насмалко не получил инфаркт. Американецът моментално хванал самолета за Лондон, понеже узнал с каква безценна вещ разполага от статия на британския "Телеграф". Все пак бил достатъчно умен, за да не носи яйцето със себе си, а само негови снимки. Еспертите, с които се срещнал, потвърдили, че бижуто струва десетки милиони и по-точно 33 млн. долара, за които се продало на търг.

Яйцето "Vacheron Constantin" е направено от Карл Фаберже през 1887 г. за руския цар Александър III in 1887 г. След продажбата, осъществена от известна аукционна къща, дилърът се отдал на разкош. "Той вече е в друг свят - на безкрайни вечери, маркови дрехи, скъпи коли и прочие. С партньора му още не могат повярват на случилото се", казват от аукционната къща. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби