За депутатските места и бизнеса

loading...

Защо предприемачите в Германия не искат да стават депутати? Отговорът не е сложен и дава възможност да се проследи пътя на политическото кариерно издигане, който спокойно може да се нарече нетипичен спрямо българския.

Джемиле Юсуф не е типична депутатка. Не само защото е мюсюлманка. Джемиле Юсуф е особен политик по две причини. Първо, тя е твърде млада - само на 35 години. И второ - е жена. Съставът на германския парламент по традиция е преобладаващо мъжки, като средната възраст е около 50-те. И в новоизбрания Бундестаг депутатите-мъже са два пъти повече в сравнение с жените и много от тях са около 50-те.
Преди да станат депутати повечето от тях са били "административно отговорни лица", както се казва в официалната статистика на ръководителя на изборите. Повече от половината от общо 631 депутати са по професия административни служители, учители и юристи. Този резултат всъщност не е изненада. Социалната структура на предишния парламент беше подобна. В него по традиция има твърде малко хора със свободни професии, а работници почти няма. Справочникът за историята на Бундестага потвърждава, че от 1957 година насам делът на чиновниците нараства постоянно.

Кой може да си изостави фирмата за 4 години?

"Един предприемач не може да изостави фирмата си за четири години, защото това би означавало да изгуби цялата си клиентела и всичките си пазари", казва председателят на Сдружениета на държавните служители /DBB/ Клаус Даудерщет. По друг начин стоят нещата за държавните служители, които няма защо да се опасяват от загуба на работното си място. То им е гарантирано и се пази за тях до изтичане на депутатския им мандат. Защо обаче хората от свободната икономика не се борят за депутатски места и не се ангажират политически?
"Дейността на депутата е много непривлекателна за хората на свободна практика", казва политологът Вернер Пацелт. Най-вече поради това, че в сравнение с другите висши постове в Германия, заплатите на депутатите изобщо не са високи. При това само малцина депутати имат действителна власт. Дали политиката е изгубила своята привлекателност? И дали евентуално по-високо заплащане на депутатите би привлякло повече предприемачи в парламента?

Този, който иска да постигне нещо в политиката, трябва да се ориентира отрано и да се ангажира за каузата на някоя партия. "В нашата демократична система човек трябва още на младини да е проявявал политическа активност, за да се задържи в ръководните сфери на политическия и партиен живот", казва Вернер Пацелт. Политическата кариера следва правилата на ранното професионално ориентиране. Човек първо става член на младежката организация на някоя партия, после започва да се катери нагоре в йерархията докато някой ден го издигнат като кандидат за депутатско място. Изграждането на политическа кариера е почти невъзможно извън установените партии.

Сегашната избирателна система държи много хора настрана

Освен това човек има нужда и от благосклонни покровители. Без тях нищо не става. Те пък от своя страна се оглеждат първо в собственото си обкръжение за "потомство". Вероятно в това се корени и причината определени групи в парламента да бъдат представени свръхпропорционално. В сравнение с тях, делът на жените и на хората с миграционни корени е минимален. В момента само 37 депутати произхождат от мигрантски семейства. Политологът Пацелт предупреждава за опасността от криза на демокрацията, която "държи много хора настрани от политическия занаят". Ето защо успелият предприемач с турски корени или майката на три деца не спадат към типичните за Германия депутати.

Вернер Пацелт смята, че е необходима основна промяна в избирателната система. Само по този начин в парламента могат да влязат хора от различни социални групи. Той предлага мажоритарни избори за всички депутатски места. Идеята е, народът да избира пряко потенциалните кандидати, с цел да се премахнат класическите кадрувания по партийните избирателни листи. Пецелт предполага, че по този начин в Бундестага ще влизат повече обикновени хора на мястото на сегашните партийни активисти. "Хората със свободни професии или политици като Джемиле Юсуф ще имат тогава по-лесен достъп до политиката", казва той.

Източник: DW България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби