Човешкият нос различава 1 трилион миризми

loading...

Човешкият нос може да различи 1 трилион миризми, твърдят американски учени.

Досега се смяташе, че можем да помиришем около 10 000 аромата, пише Би Би Си. Нови изследвания, обаче показват, че човешкият нос превъзхожда очите и ушите по отношение на броя на дразнителите, които може да различи.

Учените от Университета Рокфелер в Ню Йорк смятат, че използваме само малка част от обонятелните си способности.

Човешкото око използва три светлинни рецептора, които работят заедно, за да виждаме до 10 милиона цвята. Ухото може да чуе почти половин милион различни тона. Досега се смяташе, че носът със своите 400 обонятелни рецептора може да различи само 10 000 миризми.

Теорията, която изследват учените в Университета Рокфелер не е нова, датира от 1927 г. Те са провели поредица от експерименти, които да определят колко добре се справят хората в различаването на различни комбинации от 128 молекули на различни миризми. Така те пресъздават голяма част от аромати, които варират от трева до цитрусови плодове. Молекулите са разделени на случаен принцип на групи от 10, 20 или 30, за да се създадат непознати миризми.

26-те участници в изследването е трябвало да идентифицират една миризма от три проби- две с еднакъв аромат и една с различен. Учените за стигнали до заключението, че човек може да различи 1 трилион миризми.

Въпреки това, обаче животните продължават да имат два, дори три пъти по-добро обоняние от нас, защото по-голяма част от мозъка им отговаря за това. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби