Боев: Никой не говори за режим на тока

loading...

Никой не говори за режим на тока, заяви пред ТВ7 председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев.

ЕРП-тата те не са производители на електроенергия, те са търговци, а ние не отнемаме лицензите на производителите, обясни Боев. След като бяха налице факти и обстоятелства, с които дружествата блокираха паричния ресурс към НЕК, ние изискахме от тях информация, изготвихме наказателните постановления и в едно с това ние стартирахме процедурата за отнемане на лиценз, каза още Боев и бе категоричен, че режим на тока няма да се случи.

Дружествата имат едноседмичен срок да се издължат на държавата. Ако това не се случи и се стигне до отнемане на лицензии, следва да им бъде назначен "особен търговски управител", който няма да може да се разпорежда с активи, а ще има единственото задължение да купува и продава електроенергия, обясни Боев. Той съобщи, че на 7 април ще са ясни и резултатите от проведения одит и ДКЕВР ще обяви какви мерки ще предприеме към ЕРП-тата. Тогава ще стане ясно дали дружествата са допуснали нарушения и каква ще е съдбата на лицензите им.

До отнемане на лицензите се стигнало след множество получени от НЕК жалби за неплатени от ЕРП-тата суми. Още през 2012 г. ЕРП-тата са представили занижени прогнози за ток от ВЕИ. През юни същата година са включени рязко към мрежата 1000 мегавата ВЕИ по преференциални цени за около 50 стотинки на киловатчас. Това е 12 пъти по-високо от средната цена от АЕЦ "Козлодуй". За нас не е нормално от раз да се направи такова количество. Още юни 2012 г. са завишени тези 16% ток от ВЕИ, които е трябвало да бъдат постигнати до 2020 г. В момента токът от ВЕИ е 17% от общата произведена електроенергия, обясни председателят на ДКЕВР. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби