Честита баня!

loading...

"Така ли? Днес било ден на водата! Не знаех. След малко ще се изкъпя и ще си честитя банята, защото се завръщаме към старите обичаи". Така отговори учуденият Димитър, когато разбра, че екипът на БГНЕС днес му честити Световния днес на водата.

Срещаме Димитър на чешмите край Централната баня в столицата. Според него ценим водата и неслучайно се оборудваме с икономична бяла техника. За младия мъж водата е изключително ценен ресурс и той се старае да я пести. Затова, докато се бръсне и си мие зъбите, задължително завърта кранчето, за да не разхищава вода.

Отбелязването на Световния ден на водата води своето началото от Конференцията за околната среда и развитието на ОНН, проведена на 22 март 1992 г. в Рио де Жанейро. На този ден световните лидери и правителства потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависят от това как защитаваме качеството на водата. Всяка година честването на Международният ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода, а през 2014 година той се отбелязва под мотото "Вода - Енергия".

"Чух сутринта по телевизията, че днес е Световният ден на водата. Ценим я, но всеки по своему, защото още не сме опрели до там да имаме режими", обясни мъж на средна възраст, който през ден идва до минералните извори пред Централната баня, за да си напълни вода. Прави го, защото е минерална и това я прави по-полезна.

"Отдавна си честитим банята и това е традиция, но ни съсипаха градската баня и това е лошото", възмути се Венцислав Шопов, който с носталгия разказа как преди години е идвал на баня. "Беше все едно си на манифестация – бръснат те, оправят те, но вече не ценим водата", спомни си той.

"Водата ни е нужна за пиене. С нея перем и мием. Тя ни трябва и за да сме живи", разказа малко момченце, докато си наливаше от чешмата. "Вече не си честитим банята. Преди го правихме, защото едно време нямаше толкова вода, средства и възможности. От друга страна, времето беше много приятно да ходим в градската баня. Имаше някаква връзка между хората, а сега когато изкъпя внука си, се караме докато излезе от водата и нямаме време да си честитим", разказа бабата на момчето, Виолета, която също е на мнението, че младите днес не ценят водата.

"Никак не ценим водата, дори и с тези чешми. Нямаме съзнанието да я ценим, а водата е свещена и трябва да се уважава. Тя носи и информация", обясниха Дияна и Георги. Семейството призна, че в тяхната къща се опитват да пестят и напомни, че дори едно повредено казанче, харчи много вода. И Дияна, и Георги не скриха, че имат хубави спомени от градската баня, защото им е действала ритуално и са ходели от любопитство.

"Водата е златото на света и е хубаво да празнуваме Световния ден на водата", смята преподавателката от Оксфорд Лина, за която минералните извори пред Централната баня са от малкото запазени места, напомнящи за детството й. "Харесват ми и хората, които идват да си напълнят вода, защото имам чувството, че се грижат за себе си - в свят, в който никой не се грижи за нас. Освен това обичам да слушам потока на водата от всички чешми", каза още тя.

За Лина градската баня е свързан с това, че когато излизала от нея се е чувствала много чиста. "Имаше телякини и правеха това, което днес се прави от козметиците. Имам чувството, че приятелките на майка ми също изглеждаха много красиви, след като се изкъпят в банята", спомни си Лина, която нито за миг не оставя чешмата да капе. Според нея трябва да има разум у хората и да пестят водата. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби