Държавата е изплатила 35 млн. лв. за доставки на ваксини за 2012 г.

loading...

35 391 683 лв. е изплатила държавата по договори на доставчиците на ваксини за 2012 година, сочи справка за БГНЕС от Министерството на здравеопазването по достъп до обществена информация.

Общата стойност по договорите е 37 076 664 лв. Страната ни е сключила през 2012 г. седем договора за централизирана доставка на ваксини и биопродукти, както следва: два договора с "Търговска лига – НАЦ" АД, два договора с "Глаксо Смит Клайн" ЕООД и три договора с "ЛИБРА" ЕАД. Седем договора са сключени със същите фирми през 2011 година, а през 2010 година са сключени шест договора.

През 2011 година са изплатени 43 563 249 лв., а през 2010 г. сумата е била 27 132 786 лв. Отделно през 2010 г. по програма "Морбили" държавата ни е изплатила 3 726 853 лв. на "Глаксо Смит Клайн", сочи още справката.

На въпрос на БГНЕС защо ваксини, които са препоръчителни в ЕС, са задължителни в България и изучавана ли е европейската практика в тази сфера, от Министерство на здравеопазването отговориха, че задължителното имунизиране на определени лица срещу заразни болести е съобразено с изискванията на Световната здравна организация (СЗО).

Целта на задължителните имунизации е предпазване на гражданите от заразни болести, които могат да прераснат в епидемии. Освен в България плановите имунизации са обявени като задължителни в Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Хърватия, Словакия, Словения, Малта. В Германия, Люксембург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Кипър плановите имунизации не са обявени като задължителни. По данни на министерството в тези държави властите са въвели други механизми за постигане на висок имунизационен обхват и предпазване на гражданите от заразни болести, различен от задължителността на имунизациите по закон – недопускане постъпване в организиран колектив, в училище и други извънкласни форми на обучение, невъзможност за достъп до социални фондове, значително по-високи здравно-осигурителни вноски за неимунизирани лица, които да покрият по-високия риск от евентуално заболяване и т.н.

ЕС няма специфична законодателна уредба по отношение на имунизациите, а подкрепя разширената програма за имунизации на СЗО. Дейностите са делегирани на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Центърът работи по Програма за ваксинопредотвратими заболявания от 2006 г. Програмата има за цел контрола и елиминацията на ваксинопредотвратимите заболвания в страните-членки на ЕС и включва всички въпроси, които се отнасят до имунизациите и по-конкретно следните 14 заразни заболявания: дифтерия, тетанус, коклюш, морбили, паротит, рубеола, полиомиелит, бяс, варицела, ротавирусни инфекции, инфекции с човешки папиломен вирус, инвазивни бактериални инфекции с Хемофилис инфлуенце тип Б, с Найсерия менингитидис и със Стрептококус пневмоние, а имунизациите срещу грип, туберколоза, вирусни хепатити А и Б и кърлежов енцефалит са включени в други програми.

От МЗ заявиха още, че всяка промяна в националния имунизационен календар се предшества от задълбочен анализ на националните данни за разпространение и тежест на заболяването, заболеваемост и смъртност в отделните възрастови групи, тежест/цена за индивида и обществото, добри практики в другите държави, възможности на националната система на здравеопазване за ранно диагностициране и дефинитивно лечение на заболяването и др. Извършва се обсъждане от експерти в различни области на медицината и се предлага на министъра на здравеопазването да вземе решение за извършване на съответната промяна. Последната голяма промяна в имунизационния календар беше включването на два нови антигена през 2010 г. – срещу пневмококи и срещу хемофилус инфлуенце тип Б, с което българският имунизационен календар се доближи максимално до най-добрите европейски практики. Това са двата най-чести бактериални патогени в ранната кърмаческа възраст, които причиняват тежки инвазивни инфекции, допълниха от ведомството. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби