Британският Музей излага най-древните статуетки в историята на човечеството

loading...

Невероятната по рода си изложба включва множество фигури, статуетки и други видове предмети на „примитивното“ изкуство от периода на ледената епоха, които бележат преломна точка в развитието на човешкия интелект. Изложбата е временна, тъй като експонатите трябва да се съхраняват в специални условия.

Женска фигура с асиметрични /за сегашните разбирания/ форми се смята за най-старата глинена статуетка, датираща от преди около 25 000 г. Окрита е на територията на днешна Чехия и вероятно изобразява богиня на плодородието. Статуетката изглежда като че от друг свят /от популярното американско тв-предаване „Извънземни от древността” със сигурност са направили интересен коментар/.

Скулптурката на бизон, датирана от преди около 21 000 г е с изключително детайлна изработката и животното изглежда като живо. Интересно попълнение в колекцията е най-старата кукла с подвижни елементи, датирана от преди 26 000, е открита в гробница на изглежда важен за времето си човек.

Майсторството при изработката на подобни предмети е постижимо само за хора с интелектуално развитие равняващо се на развитието на съвременния човек. Експонатите се смятат за символи на човешкия прогрес от времената, когато е започнало да се развива абстрактното мислене у хората.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби