1 април – ден на смеха, не на лъжата

loading...

София от "столицата на хумора" специално за 1 април.

По покана на дружеството на независимите писатели, за деня на шегата Дончо ще рецитира някои от многобройните си (близо 1300) стихове, които служат като смехотерапия.

"Вместо ритуала скучен, с инжекция, хапчета и страх, използвай от природата научен лекарство силно и безплатно – смях", рецитира Дончо, според когото смехотерапията е патент на родния му град и всеки трябва да я използва, за да се чувства добре.

"В по-малките градове и села хората са по-лъчезарни, по-често се усмихват и по-често имат поводи за смях. Стигнахме дотук, защото се увълчихме. Вече не сме истински хора. Започнахме да си гледаме интересите, забързани. За това не се смеем, а не би трябвало да бъде така", каза габровецът.

Въпреки, че е ден на шегата, софиянци приемат 1 април като ден на смеха. "Да лъжеш е различно от това да правиш шеги", каза 10-годишният Калоян. "Важно е чувството за хумор", сподели от своя страна млада майка, която се опитва да учи детето си да не лъже. Според нея всички непрекъснато се лъжем "благородно", което е много грешно.

За други благородната лъжа е полезна, "стига да доставиш радост на някого, без да го ощетяваш", сподели друг софиянец. Според него живеем в смешно време, а най-голямата лъжа, която е чувал някога е, че "България ще се оправи".

Като че ли по-позитивно са настроени възрастните. Пример е детската учителка Надежда, която ни се представи с това, че носи името на "последното нещо, което остава в човешката душа". "Всеки ден е хубав и можеш да имаш настроение, ако мислиш с добро, ако обичаш хората. Казвам ви го от сърце. Особено младите трябва непрекъснато да имат благородни импулси", каза жената.

Според нея благородната лъжа е отлагане на събитието и в този смисъл, "ако времето не е подходящо, може за малко да затворите врата на истината". /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби