Аскеер 2014: "Злият принц", "Покана за вечеря" или "Хората от Оз"

loading...

За 10 години наградата "Аскеер" за Съвременна българска драматургия донесе радост и удовлетворение, заяви председателят на фондация "А`Аскеер" Милен Миланов, който представи тазгодишните номинирани пиеси, предаде репортер на БГНЕС.

Наградата "Аскеер" тази година ще бъде връчена на 24 май. Номинираните пиеси бяха 25, а членовете на журито споделиха, че са имали случаи да прегласуват цели три пиеси. Това се случва за първи път, което говори за много качествени текстове. От 25 пиеси няма такава, която да не е получила глас, а много от номинациите са били на крачка от третото място. "Журито прояви и етика и естетика", каза днес доц. д-р Пламен Дойнов, член на журито. Дойнов отбеляза, че тази година монодрамите вземат превез на сцената. Драматургичното писане става все по-добро, все по-професионално – имаме все по-добра драматургия, която все по-малко прилича на драматургия. "Като че ли българската драматургия е тръгнала да се прави на национална", каза от своя страна председателят на журито проф. Георги Каприев. Авторите показват техническа сръчност, отбеляза още той.

Миланов отчете, че през предходните две години се наблюдава рязко нарастване на новите български заглавия. И през настоящия сезон броят на премиерните спектакли по български текстове се запази, което затвърждава тенденцията, регистрирана през последните години – все по-решителното създаване и поставяне на професионална сцена на нови драматургични творби.

За "Аскеер 2014" номинациите са: "Злият принц" от Георги Тенев (Народен театър "Иван Вазов", постановка Георги Тенев, 10 ноември 2013 г.); "Покана за вечеря" от Оля Стоянова (Театър "София", постановка Тея Сугарева, 11 март 2014 г.) и "Хората от Оз" (Поредица от разговори, чиято последователност може да се променя според вкуса, желанието или настроението на читателя) от Яна Борисова (Театър 199 "Валентин Стойчев", постановка Галин Стоев, 6 април 2013 г.).

И през 2014 година фондацията подготвя публикуването на поредната книга от Библиотека за Съвременна българска драматургия "Аскеер", учредена през 2005 г. по идея на проф. дфн Георги Каприев. Нека припомним, че отделните томове съдържат трите номинирани пиеси, но и студии – дело на именити творчески личности от състава на Журито, оценяващи драматургичната продукция в контекста на българския и европейския културен и исторически процес. Тези изследователски текстове поддържат връзка с богатия справочен блок, представящ летописа на наградните категории "Аскеер", и са несъмнено единствен по рода си принос в областта на академичното проучване, описване и класифициране на уловените явления или очертаващи се тенденции в развитието на съвременната българска драматургия. На 24 май, в рамките на Галаспектакъла "Аскеер2014", десетият том от Библиотеката ще има своята премиера на сцената на Театър "Българска армия", съобщи Миланов. По традиция "Аскеер 2014" е под почетния патронаж на Министъра на културата – д-р Петър Стоянович, и на Министъра на отбраната – г-н Ангел Найденов. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби