В Белгия вдигат стена, за да се пазят от циганите!

loading...

Управата на белгийския граничен град Мускрон е поискала от своите френски съседи от селището Уатрло да издигнат бетонна стена, която да пречи на притока на роми

Френското селище е обособило лагер за роми, заел пространство непосредствено до границата с Мускрон, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА.

Жители в белгийския град се оплакват, че ромите лесно пресичат границата, а в района кражбите са се увеличили. Според френското законодателство всяко селище с над пет хиляди жители трябва да обособи място за настаняването на скитници. По тази причина властите в Уатрло са определили място за къмпинг, където вече са се разположили 13 ромски семейства и има място за още 11 каравани. 

Съобщава се, че засега френските власти обмислят дали да се съобразят с молбата на белгийските си съседи. Предвижда се бетонната стена да бъде висока 2,4 метра и да огражда само района около къмпинга. Целта не е ромите да не могат да идват в Белгия, но движението им да бъде затруднено. 

Ромите в Белгия са около 30 000, като сред тях има хора, дошли от Централна и Източна Европа (Румъния, Чехия, Словакия или България). Значителна част от ромите в страната са скитници, които прекарват голяма част от времето си в движение, без да се установяват на определено място. Ромите се възползват от статута си на граждани на ЕС, за да пътуват безпрепятствено в държавите от Общността. 

Белгийските медии днес съобщават, че от понеделник започва нова операция на властите срещу крадците с неуреден престой в страната. Миналата година подобна акция бе извършена в няколко селища, сред които Монс - град на границата с Франция. Тогава бяха заловени 542-ма крадци с неуредени документи, но не бе отчетено колко от тях са били граждани на ЕС. 

Всеки гражданин на Общността има право на престой до три месеца в страна от ЕС, различна от неговата родина, като белгийските власти държат да се регистрира в съответната община скоро след пристигането си, особено ако престоят ще бъде дълготраен.

Неотдавна шофьори и пътници на автобуси на градския транспорт във френския град Монпелие настояха за отделна автобусна линия за местните роми.
 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби