Преговори Дачич-Тачи в Брюксел

loading...

Сръбският министър-председател Ивица Дачич и премиерът на Косово Хашим Тачи са в Брюксел за нов кръг от преговори относно Косово, съобщава новинарският сайт b92.

Посредник в разговорите ще бъде върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън.

Основна тема на разговорите ще бъде съдебната власт и създаването на общност в сръбските общини в Косово.

Информационна агенция Бета съобщава, че може да бъдат обсъдени и въпроси като повторното провеждане на кметските избори в Северна Косовска Митровица.

Сръбският първи вицепремиер също е част от делегацията от Белград.

Разговорите са започнали тази сутрин и вероятно ще продължат до късния следобед.

Преговорите идват в момент, когато кандидат-кметът Оливър Иванович от Демократическата партия на Санджак е в ареста в Прищина, след като бе задържан в края на януари по обвинения във военни престъпления. Тази тема, поне според официалната информация за разговорите, няма да бъде обсъждана. Прессекретарят на сръбското правителство Миливое Михайлович заяви, че арестът ще бъде обсъждан.

Предишният кръг от разговори се проведе на 27 януари, но приключи без споразумения по въпросите на съдебната система, припомня b92.

Преди днешните разговори Хашим Тачи изрази надежди, че двете страни ще постигнат споразумение относно съдебната система.

Косово и Сърбия не успяха да стигнат до консенсус относно юрисдикцията на първоинстанционния съд в Косовска Митровица. Според Прищина, той трябва да обхване, освен четирите общини в северната част на Косово с преобладаващо сръбско население, и още три общини, в които етническите албанци са мнозинство.

"Всяко споразумение по този въпрос трябва да бъде съгласно законите и Конституцията на Косово. Очаквам встъпването в длъжност на местните власти в Косовска Митровица да протече без проблеми", каза Тачи и добави, че изпълнението на споразумението с Брюксел "ще продължи, независимо от предстоящите парламентарни избори в Сърбия". /БГНЕС

Белград / Сърбия

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби