Заради вътрешнопартийна риторика няма да има кампания

loading...

Тези избори за европейски парламент са по-особени, по-важни от всички предишни, заради кризата, в която се намира самата Европа и заради сериозното повсеместно усещане на европейските народи, че пътят, по който върви ЕС не е оптималният.

Залогът този път е много по-висок от всякога. Именно затова на европейско ниво наблюдаваме изключително остър сблъсък, вече с ясни идеологически разграничения, с ясни програми и с много силна амбиция от страна на всички политически сили, за които изборите са решаващи.

Колкото до България, ние, макар, че за трети път ще участваме на избори за Европейски парламент, като че ли все още минаваме встрани от разбирането за важността на този европейски вот, все още не можем да направим връзка между нашите проблеми и европейските, все още гледаме на Европа през призмата на еврофондове и на доклади от Брюксел за нашата съдебна система. Както все повече става ясно това е една голяма заблуда, защото една значителна част не само от процесите в България, но и от рамката, в която ние вземаме своите решения, зависи от Брюксел.

Не само България, но и други централно- и източноевропейски държави са още пощадени от силния евроскептицизъм и евронегативизъм, който набира темпо в Западна Европа. Все още Европа не е достатъчно позната и разбрана, за да бъде намразена – както се случва в други по-стари държави-членки и където на тези избори най-вероятно ще има много сериозен пробив на националистическите, ксенофобските и радикално десни, екстремистки политически формации.

При нас това все още като че ли не е така, все още ние не виждаме запада толкова близо до себе си, за да може на базата на европейски теми да печелим гласове.

На този етап е пресилено да говорим, че у нас има сериозно формулиране на послания. Значителна част от нашите политици са под влияние на протестите от миналата година и приемат изборите като референдум "за" и "против" правителството. Това личи особено от риториката през последните две седмици, която се концентрира пряко върху действията на кабинета и практически няма връзка не само с европейските, но и с теми на националното развитие. Сблъсъкът на този етап се очертава между проправителствени и правителствени сили и то по конкретен въпрос – за оцеляване на правителството.

На мен много ми се иска през оставащите дни до изборите левицата да разбере, че е левица и да спре да се държи като десница. И да вкарат в кампанията сериозни леви идеи и политики, независимо в каква степен те биха могли да бъдат реализирани. Но е важно да се осъзнае какви са алтернативите в този сблъсък. Ако погледнем от гледна точка на левицата - тя застана твърдо зад настоящото правителство и настоящия премиер с идеята, че на България е необходимо успокояване на напрежението, установяване на държавността, възстановяването на основни права и свободи, че на България е необходима експертност. Само че експертната формула не може никога да задържи твърде дълго вниманието на електората и не може да предизвика много сериозни емоции. Т.е. идва времето, когато БСП би следвало да вземе курс към по-ясна, по-отчетливо ляво говорене и към формулирането на леви стратегии, ако иска да получи инициативата, ако иска да се придвижи напред и отвъд евроизборите със своя собствен опит и физиономия. Десницата е в още по-тежко положение, защото тя продължава да се занимава основно със себе си. Все още не може да излезе от рамката на чистия негативизъм, в който е изпаднала от началото на миналата година. Ако в предишните години сме казвали, че партиите правят предложения само за камуфлаж, а всъщност се боричкат помежду си и са концентрирани само върху себе си и собствените си планове за оцеляване, вече дори камуфлажът не съществува. Вече дори няма усилието да се предложи нещо собствено, като алтернатива, като идея. Всичко е концентрирано изцяло на базата на отрицанието. Мнозина коментатори от месеци насам прогнозират, че предстоящата кампания няма да има европейски послания и че ще се занимаваме с наши си национални и вътрешнопартийни търкания. Но рискът е по-голям, рискът е изобщо да нямаме кампания, да няма послания, сблъсък на някакъв тип алтернативи. Изцяло да продължи ръстът на взаимните нападки и обвинения, без връзка с кампанията и със самите избори. Ще остане само партийното говорене. Нямам усещането, че има изборно говорене. То може да бъде атакувано по много линии – че е популистко, че не е конкретно, че е конюнктурно, че е поставено извън проблемите. Каквото и да е, поне досега е имало изборно говорене, а сега няма такова. Има сблъсък за решаване на междупартийни и вътрешнопартийни проблеми без усещането, че става дума за европейски избори. /БГНЕС

-----------

Борис Попиванов, политолог.

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби