Местан: Задкулисието не е абстрактно, а има имена - Борисов и Цветанов

loading...

Поисканият от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски беше тежка политическа грешка. Смятам, че се получиха дебати и българските граждани успяха да видят две принципни концепции за правовата държава и ролята на МВР.

Това заяви по бТВ лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той смята, че вътрешният министър Цветлин Йовчев трябва да ускори реформите, които е започнал. "Вътрешният министър направи няколко радикални стъпки, които снеха усещането за полицейщина. Атмосферата в страната стана много по-демократична. Няма опасност той да се бърка в разследвания", посочи още Местан.

Лидерът на ДПС смята, че спорът между Цветан Цветанов и Делян Пеевски, който се води в момента, също е оздравителен. "Трябва да спрем да говорим за задкулисието абстрактно. Задкулисието има имена. Това са имената на лидерите на ГЕРБ. През последните месеци Борисов, Цветанов и ГЕРБ извличат морално-политически аргументи от собственото си разграничения от себе си", коментира Местан.

Той е категоричен, че, когато говорим за тези срещи, обект на укор не може да бъде Пеевски, а по-скоро премиерът и вицепремиерът на ГЕРБ, ако са имали регулярни срещи с него. Местан посочи, че в ДПС правят разлика между личния и политическия живот, но той като лидер на партията заявява, че Пеевски не е имал политически мандат, за да ги води. "Не знам от какво естество са били срещите на Цветанов с Пеевски, дали са били политически или бизнес. Пеевски не е имал политически мандат. Той не е член на ръководството на ДПС", каза Местан и призова медиите да поканят Пеевски и той да каже какви други срещи е имал.

Според лидера на ДПС задкулисието се изразява именно в тези тайни за обществото срещи.

"Това е задкулисието. То се изразява в политическия фалш. 8 месеца ГЕРБ организираха бунтове, но сега се оказа, че те са се чувствали добре зад големия гръб на Пеевски. Задкулисно е в продължение на години да общуваш с него, а за пред обществото да организираш протести", категоричен е Местан.

На въпрос дали Пеевски е част от това задкулисие, той отговори: "Ако аз имам срещи с някого и публично заявявам, че се срещам с него. Но ако един премиер или вицепремиер са се срещали непрекъснато с едно лице и за разлика от него не си признават, а панически лъжат. Пеевски си призна за срещите, аз бих го поощрил, след като е казал А да продължи да казва Б. Това ще бъде оздравително".

Местан смята, че съдебната система се компрометира от лъжите на Цветанов. "Няма нищо по-естествено от срещи между вътрешния министър и главния прокурор. Това, което би ги дискредитирало е, ако срещата е организирана от трето лице. Но тук Цветанов излъга, казвайки, че Пеевски и Цацаров са влезли в кабинета му. Това вече дискредитира съдебната система", каза той и добави: "Не мога да вярвам на лъжите на г-н Цветанов. Той е патологичен лъжец, доказан лъжец. Неговите лъжи вече са документирани".

Местан коментира и изявлението на Бойко Борисов, който твърди, че лидерът на ДПС е узнал от СРС-та, че ще пусне по бобслея Цветанов. След това изявление Местан заяви, че ще съди председателя на ГЕРБ.

"Не ме засегна мен, а институциите, които и без това беше успял да разгради и си беше поставил да бъде над тях. Ще заведа дело срещу Борисов за 0 стотинки, за да защитя институциите, а не защото е засегната личната ми чест", подчерта Местан.

Ще седим плътно зад кабинета Орешарски, докато се разгради напълно авторитарната система, създадена от Бойко Борисов и ГЕРБ, категоричен е Местан. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби