Набуко Запад, енергийната независимост и шистовия газ

loading...

Алекс Алексиев, член на Управителния съвет на Центъра за балкански и черноморски проучвания, коментира последствията за страната ни при евентуален отказ на газопровода „Набуко Запад” от страна на консорциума „Шах Дениз II” и избора на Трансадриатическия газопровод за преноса на газ от Азербайджан.

Интервю на агенция "Фокус"

- Г-н Алексиев, днес по данни на австрийската компания OMW стана ясно, че консорциумът „Шах Дениз II” e избрал Трансадриатическия маршрут за преноса на газ от Азербайджан пред проекта „Набуко Запад”, в който имаше участие и България. Какъв в вашият коментар в тази връзка?

- Алекс Алексиев: Това е официалното решение. Консорциумът „Шах Дениз II” са изпратили свои пратеници от Азербайджан по различните държави, за да обявят решението. Вчера такъв пратеник е бил на среща с нашия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Чудно е, че нашето министерство все още не го обявява. Същият пратеник преди три или четири дни е бил в Брюксел и е казал за решението. Това е окончателното решение със сигурност, а то е много лошо за България. Решението е от лошо, по-лошо и дори трагично за страната ни. Газопроводът „Набуко Запад” беше една идеална възможност за България и да й помогне да излезе от тази енергийна зависимост от Русия, която съществува в момента. Този проект щеше да спомогне и за това страната ни да се превърне в един важен играч в европейския енергиен сектор и да просперира. Очевидно е, че това няма да стане в момента. Причините за това са няколко, като една от тях е, че Путин и Москва оказаха огромен натиск чрез използването на заплахи за война и т.н. върху Азербайджан само и само те да не изберат „Набуко Запад”. Трябва да е ясно, че проектът „Набуко Запад” би елиминирал руския монопол в Югоизточна и Централно-Източна Европа. За съжаление нито Европейският съюз, нито САЩ не изразяват своята позиция в момента. Те или не разбират, или просто са пасивни за това, че решението на „Шах Дениз II” е от много голяма стратегическа важност. От това решение следва, че продължава руският енергиен монопол. Проектът „Набуко” вече не съществува. Проектът „Набуко Запад” предвиждаше изграждането на газопровод от българо-турската граница. Сега от Азербайджан тръбата отива в Турция и там става част от т.нар. трансанадолски газопровод. „Набуко Запад” щеше да тръгне от българо-турската граница, да продължи през България до Румъния, след Румъния в Унгария и да влезе в Австрия. Това, което е избрано сега, започва от турско-гръцката граница, минава през Северна Гърция, отива в Албания и оттам по дъното на Адриатическото море влиза в Южна Италия. Има много причини да се смята, че това е чисто политическо решение, което няма нищо общо с икономическите достойнства на този проект. За България това е едно много голямо поражение. За нещастие и настоящото, и предното правителство на ГЕРБ бяха съмишленици на руския монопол и по този начин навредиха на националните интереси на България, които бяха свързани с „Набуко Запад”. Много години ще минат докато станем икономически и енергийно независими. Това е много лоша вест за България.

- Сега, когато „Набуко Запад” изобщо изчезне, какво трябва да се предприеме с цел либерализиране на енергийния пазар?

- Алекс Алексиев: Това, което трябва да се предприеме, е много ясно и е от много отдавна. Това правителство е проруско и даже бих казал, че те играят ролята на руски пионки в тази област, както всички социалистически правителства. Това, което трябва да се предприеме и се знаеше много отдавна, е първо веднага да се отмени този абсолютно глупав и вреден мораториум за експлоатацията и изучването на шистовия газ. Трябваше да се направи още вчера. Не се прави, защото засяга руските интереси. За съжаление тук има една енергийна мафия, в която правителството участва съвсем явно. Тя служи на руските интереси и е против националните интереси на България. Затова, въпреки че имаме много големи залежи на шистов газ според американската агенция за енергетика, забраняваме дори проучването на тези ресурси, което е, бих казал, предателска политика спрямо интересите на България.

- Предишният министър на енергетиката много често споменаваше като успех проучванията за нефт в Черно море. Те шанс ли са за България?

- Алекс Алексиев: Те са някакъв шанс за страната, но имайте предвид, че това ще отнеме много време и поне още 5 до 10 години не можем да разчитаме на това. А с шистовия газ можеше много бързо да стане. Да не говорим за това, че правителството щеше да получи огромни суми от западните компании, които щяха да изследват шистовия газ.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби