Бедствието на българската корупция

loading...

Според 76% от българите политиците у нас са корумпирани, показва Световният барометър за корупцията 2013 г. на Transparency International. В класацията по корумпираност у нас следва парламентът. Любопитното е, че според 49% от анкетираните българи медиите се радват на цъфтяща корупция.

Над 50% от участници в допитване за нивото на корупцията в света отговарят, че положението се е влошило през последните две години, близо ¼ от анкетираните признават, че са платили подкуп на държавен служител през последните 12 месеца. Изследването е на Transparency International. Документът със заглавие Световен барометър на корупцията 2013 показва, че хората имат все по-малко доверие на институциите, за които се предполага, че трябва да ги защитават – като полиция, съдебна система и политически партии. Също така е действията на държавата срещу корупцията се е влошило от 2008 г. насам след започването на световната финансова и икономическа криза.

Резултатите от допитването се базират на анкетирането на 114 000 в 107 държави по света.
27% от анкетираните признават, че през последните 12 месеца са платили подкуп на служител в държавна институция, което е почти същият резултат като в предишни проучвания на Transparency International.

Авторите на изследването изрично подчертават връзката между бедност и корупция. 8 от 10-те страни с най-високи нива на корумпираност се намират в Африка. Анкетираните в 36 държави сочат като шампион по корупция полицията, докато магистратите са най-склонни към взимане на пари под масата в 20 страни. Все пак политическите партии държат палмата на първенството – гражданите на 51 държави виждат в представителите на политическата класа символ на корупцията. От началото на световната финансова и икономическа криза действията на властите срещу корупцията вървят надолу – през 2008 г. като адеквантни са ги оценявали 31% от анкетираните, днес процентът е спаднал до 22.

Transparency International отчита, че сред обществеността съществува воля за борба с подкупите, като 2/3 от анкетираните са отказали да дадат пари под масата, когато са им били поискани. "Нивата на даване на подкупи остават много високи в световен мащаб, но хората са убедени, че имат възможност да бъде сложен край на корупцията и броят на тези, които искат да се борят със злоупотребата с власт, тайни сделки и подкупи е значителен", казва Хюгет Лабел, председател на Transparency International.Тя допълва, че правителствата трябва да са сигурни, че налице са силни, независими и обезпечени ресурсно институции за предотвратяване и разкриване на корупцията. "Твърде много хора са ощетявани ако и когато тези ключови институции и основни служби са проядени от бича на корупцията", допълва тя. /БГНЕС

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби