българия

 | 

 

 

Най-голям дял от държавните разходи в ЕС през 2018 година е отпуснат за социални грижи и здравеопазване, но като цяло общите държавни разходи са продължили да намаляват в 28-членния съюз, сочат данни на Евростат.

През 2018 година общо държавните разходи в страните от ЕС са били 46.7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Този дял постоянно намалява от 2012 година, когато е бил 49.7 на сто от БВП.

Делът на разходите на държавните администрации в ЕС за социални грижи е бил най-голям през 2018 година (19.2 на сто от БВП).

Categories:

 | 

 

 

Бракове се сключват за вечността. Или наужким. Има българки, които чрез фиктивен брак осигуряват на чужденци входна виза за ЕС. От такава сделка се печелят много пари, разказва "Дойче веле".

 | 

 

 

Цената на електрическата енергия за индустрията в България и днес е в пъти по-висока от тази в Германия.

Средната цена за мегаватчас с доставка ден напред е 96,75 лева. Най-висока е цента за часовия сегмент 18.00 - 19.00 ч. – 136,05 лв. за мегаватчас. А най-евтин е токът за индустрията в периода 4.00 - 5.00 ч. сутринта – 47,95 лв.

Ако обаче се вземат т. нар. извънпикови часове, от 21.00 ч. вечерта до 8.00 ч. сутринта, средната цена на тока е 84,22 лв. за мегаватчас.

 | 

 

 

Митническата служба на Турция направи рекордно изземване на повече от два тона марихуана на границата с България, съобщи турското министерство на търговията.

„2,07 тона марихуана е иззета на граничния пункт Капъкуле при операция на митническите служители, което счупи рекорда", заяви министър Рухсар Педжан в Twitter.

 | 

 

 

Петима души бяха арестувани, след като полицията в Турция разкри канал за трафик на органи в Истанбул. Каналът бил създаден от български граждани и донори, които използвали болница в Истанбул за дейността си.

Това отново повдига въпроса за донорството и проблемите, пред които се изправят у нас и лекари, и пациенти.

Темата в Сутрешния блок на БНТ коментира проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантации към "Александровска болница".

 | 

 

 

Българин се барикадира в хотелска стая в Япония за 45 дни, за да играе компютърни игри. Това разкри терапевтът му Тони Марини пред "Дейли рекърд", който го лекува в шотландската болница "Касъл Крейг", разположена на границата с Великобритания.

Имената на нашенеца не се посочват, но се споменава, че е работил като преподавател в колеж и е на 40 години.

Семейството му се обръща към болницата, като преди да го открият е обявен за международно издирване, с молба да излекуват манията му по игрите.

 | 

 

 

 

Опасният коронавирус, който разтресе обществото, вдъхнови българин да напрани нов кючек. Потребител с името Даниел Асенов качи в платформата за видеосподеляне Ютюб произведението си, което за два дни събра около 100 000 гледания.

Categories:

 | 

 

 

 

Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъде поет през втората седмица на февруари. Това става ясно от публикация на сайта на Българската народна банка за предстоящ на 10 февруари аукцион, пише novini.bg.

Министерството на финансовото министерство ще предложи книжа със срочност от пет години (с падеж на 15 януари 2025 година) при фиксиран лихвен процент от 0,01 на сто.

 | 

 

 

 

Към 1 януари 2020 г. 21 страни членки на ЕС имат национална минимална заплата – единствено Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция нямат.

Месечните минимални заплати като цяло са под 600 евро на изток и над €1500 в северозападната част на ЕС, се посочва в публикувани данни на европейската статистическа служба Евростат.

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби