анализ

 | 

 

Г-н Гешев прави каквото си иска, независимо от законите и Конституцията. Това заяви пред БНР адв. Михаил Екимджиев, пише frognews.bg.

„В последните години главният прокурор се утвърди като един много активен и мощен политически играч с решаващи понякога ходове за определяне на политическата доминация на една или друга политическа сила, на един или друг явен или задкулисен интерес. Затова са толкова големи залозите. Затова неизбежно темата за избора или назначението на г-н Гешев се политизира“, аргументира се той.

Categories:

 | 

 

„През учебната 2010-2011 г. за 48% от първокласниците (значи от родените през 2003 г.) у нас майчиният език не е българският“, пише блиц.

Това обяви на 31. 01. 2011 г. в БАН тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов. Сегашният министър Красимир Вълчев на 15. 09. 2019 г. обяви, че „между 25-30% от децата, които днес влизат за първи път в класната стая, българският език не е майчин“, пише в „Труд“ проф. Петър Иванов от Центъра са демографска политика.

Categories:

 | 

 

Автентичен ли е шпионският скандал, ще бъде ли доказан? Този въпрос коментира бившият външен министър Соломон Паси в ефира на Нова тв. "Има ли в България руски шпиони. Отговорът е да. Само в руското посолство са 68. Знаят се техните имена. Извън руското посолство има повече. Те са между 200 и 300 под пагон. А колко не са под пагон, не се знае. Това трябва добре да се знае", каза Паси. Запитан, дали няма американски шпиони, той отговори така: "Има и американски шпиони, пише блиц.

Categories:

 | 

 

Русия може да дразни света, но е военно джудже. Бюджетът за отбрана на Европейския съюз, заедно с този на САЩ, е повече от парите за отбрана на Русия и Китай взети заедно. Това коментира анализаторът Асен Агов, пише izbori.bg.

Той посочи, че светът е наясно с безобразията, които може да извършо Русия, затова и не желае да се конфронтира с нея. Агов даде за пример нахлуването в Крим и в Грузия. Все пак той отбеляза силата на Русия в киберпрестъпленията.

Categories:

 | 

 

Битката за София ще бъде много трудна. И Йорданка Фандъкова, и Мая Манолова имат изявени качества. Фандъкова успява тихо да се справя с проблемите. Тя натрупа доста проблеми и въпроси, но не се крие да ги признае. Мая Манолова е един биткаджия още от времето в БСП, пише блиц.

Сега тя тръгва на битка, в която ще бъде - Аз срещу другите. Профилът на Мая Манолова ме кара много да съжалявам, че тя напусна поста на омбудсман. За мен тя щеше да бъде много по-полезна там, отколкото като кмет на София, но ще видим.

Categories:

 | 

 

Две трети от българското общество ще обеднее. Това ще се случи заради поскъпването на горивата, чумата по свинете и заради проявената недалновидност по отношение на енергийните източници. Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова, цитирана от Lupa.bg.

Categories:

 | 

 

Ситуацията е сериозна: постепенно изчезва не просто един политически, икономически и обществен модел, но и всичко това, което в продължение на хилядолетия беше „Западът“, пише Давид Енгелс за френското издание "Фигаро", цитирано от "Гласове".

Това не е някакво незначително произшествие, което може да отбележим мимоходом и след това да продължим по-нататък. Масовият упадък на Европа като цивилизация е истинска историческа трагедия, която засяга всички нас, не само като общество, но и като индивиди.

Categories:

 | 

 

Тези и много други въпроси коментира проф. Нина Дюлгерова. Коя е тя? Нина Дюлгерова е професор по международни отношения, доктор на икономическите науки (енергийна сигурност), доктор по нова и най-нова обща история. Специализирала е в Русия, Италия, Полша, САЩ, Холандия, Азербайджан, пише блиц.

Преподава теория и история на международните отношения във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”и в Югозападния университет “Неофит Рилски”. Ето какво още каза проф. Нина Дюлгерова в интервю за в. Труд:

Categories:

 | 

 

"Думата "бедност" е относителна. Има няколко институции определят линията на бедност - Световната банка и Европейската статистическа служба", така икономистът Владимир Каролев започна свой коментар в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Когато гледаме техните международни изследвания, ще видим, че данните на КНСБ изобщо не са верни. Например в България през 2018 г. работещите бедни между 18 и 64 години са 10,1% спрямо 9,4% средно за Европейския съюз", отсече той.

Categories:

 | 

 

НОИ да поеме изцяло изплащането на болнични, както преди. За да е ефективен износът, трябва да има инвестиции във високи технологии. У нас само 29% от хората имат цифрова култура, а живеем в 21-ви век, пише блиц.

Това каза финансовият експерт Мика Зайкова в интервю за в. Монитор. Коя е тя? Родена е на 2 февруари 1942 г. в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, а след това и икономика със специалност „Планиране”.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби