вселена

 | 

 

Млечният път може да бъде изпълнен с междузвездни извънземни цивилизации, според ново проучване. Ние просто не знаем за това, защото не са ни посещавали от 10 милиона години.

Изследването, публикувано миналия месец в The Astronomical Journal, показва, че интелигентният извънземен живот може да отдели време за изследване на галактиката, използвайки движението на звездните системи, за да улесни скоковете между звездите, пише megavselena.

Categories:

 | 

 

Вселената е изпълнена с милиарди галактики и трилиони звезди, заедно с почти неизброим брой планети, луни, астероиди, комети и облаци от прах и газ – всичко това се вихри в необятността на космоса.

Но ако увеличим мащаба, какви са градивните елементи на тези небесни тела и откъде са дошли?

Categories:

 | 

 

Сателитният телескоп на НАСА за транзитно изследване на екзопланети (Transiting Exoplanet Survey Satellite или TESS) откри нова планета на орбита около звезда от съзвездието Хидра. Когато учените изследвали данните, те забелязали още две планети, които обикалят звездата, пише megavselena.

Един от тези нови светове би могъл да има условия за течна вода, ако атмосферата й е достатъчно гъста. Учените трябва да го проучат допълнително, за да установят дали това е така.

Categories:

 | 

 

През 1974 г. Стивън Хокинг прави една от най-известните си прогнози: че черните дупки в крайна сметка напълно се изпаряват и изчезват, пише megavselena.

Според теорията на Хокинг черните дупки не са напълно „черни“, а всъщност излъчват частици. Това излъчване, вярва Хокинг, би могло евентуално да изтръгне достатъчно енергия и маса от черните дупки, за да ги накара в крайна сметка да изчезнат. Тази теорията е широко приемана за истина, но е почти невъзможна за доказване.

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби