имен ден

 | 

 

Православната църква почита днес Св. Ефрем. Той съвсем млад отишъл в пустинята и станал монах. Написал множество съчинения, сред които и тълкувания на цялото Свещено писание. Основал училище в Едеса, от което са излезли много знаменити учители на сирийската църква.

Categories:

 | 

 

Днес е страхотен женски празник. Светицата решила да посвети живота си на Исус Христос, затова напуснала избягала от дома си. Установила се на остров Коа. Там тя наела бедна къща и помолила да я наричат Ксения (странница). По-късно била посветена за дякониса.

Тя водила възвишен живот. Колкото била строга към себе си, толкова била милосърдна и нежна към своите сестри. Преп. Ксения Римлянка била дъщеря на сенатор и носила името Евсевия, което означавало "благочестива". Нейните родители я сгодили за един сенатор.

Categories:

 | 

 

Църквата почита днес свети Гавриил Лесновски, един от тримата велики последователи на рилския пустинножител св. Иван Рилски. Преп. Гавриил построил манастир в Лесновската планина. После се уединил и живял в мълчание 30 години. Починал на 15 януари.Имен ден празнува Гаврил днес, както и на Архангеловден, и на 26 Март - Събор на Св. Архангел Гавриил.

Categories:

 | 

 

На 14 януари хора от няколко етноса празнуват. Православните християни почитат на този ден паметта на Света Нина, а роми, руснаци и сърби на този ден посрещат Нова година. На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина.

Categories:

 | 

 

Днес празнуваме Ивановден или иначе казано Свети Йоан Кръстител. Този ден християнската църква отрежда на най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората - на Йоан Кръстител или Предтеча. Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството.

Categories:

 | 

 

Православната църква отбелязва на 2 януари Свети Силвестър. Този празник се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден. Обичаят, свързан с празника, има очистителен характер и е свързан с чистене, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. В нощта срещу празника момците, които са коледували, сред тях може да има и женени мъже, организирани в дружини по няколко души, обикалят домовете, в които има едър впрегателен добитък.

Categories:

 | 

 

Православната църква чества днес Света великомъченица Анисия. Св. Анисия е родена в Солун. Смята се, че е била надарена с доброта, а родителите й са се грижили много за нейното възпитание. А от малка Анисия обичала Бога, отбелязва pravoslavieto.com

С радост изучавала Неговия закон, усърдно се стараела да изпълнява Неговата воля.

Categories:

 | 

 

На 23 декември Православната църква почита паметта на преподобни Наум Охридски. Наум Охридски бил най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий. Сведенията за живота му преди пристигането в България са оскъдни.

Има предположения, че е българин от Мизия от благороден произход. Той израства в Мизия. Участва в Моравската мисия на Кирил и Методий. По време на пребиваването си в Рим (края на 867 или началото на 868) е ръкоположен от папа Адриан II за свещеник.

Categories:

 | 

 

На днешния ден православната църква почита Свети мъченик Бонифаций. Свети Бонифаций Римски е роден през 3-и век в Рим.

Според житието му, той бил управител на имотите на Аглая, дъщерята на префекта на Рим - Акций. Бонифаций бил любовник на знатната римлянка, известен пияница, но притежавал добро сърце и бил милостив към нищите и помагал на нуждаещите се.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби