поет

 | 

 

 

На 83-годишна възраст почина поетът Петър Василев. Той е един от емблематичните поети на България. Силно патриотичен, с изявена гражданска поезия, в която любовта към родина, род и любима е водеща. Автор е на "Две праскови и две череши", послужило за основа на хитовата песен на група "Диана Експрес".

Петър Василев е роден през 1937 г. в село Хухла, Ивайловградско. Учи в Института за прогимназиални учители в Хасково. Завършва българска филология в Софийския университет и двегодишен курс по журналистика.

Categories:

 | 

 

Само на 41 години в САЩ почина българският поет Николай Атанасов. За кончината му съобщи издателството „Блек Фламинго“ във Фейсбук, цитирайки близките му. През последните 20 години талантът живееше в Америка, където беше известен и като отдаден активист за правата на ЛГБТ обществото, пише лупа.

Categories:

 | 

 

 

Една от най-интересните легенди за произходът на българите е съхранена в епосът „Искандер-наме” на персийският поет Низами, който той пише в самото начало на ХІІІ в.

Според легендата, Александър Македонски имал двама воини Бун и Гар, които участвали в походът му в непознатите земи на север, но двамата се разболели от неизлечима болест и за да не заразят останалата армията били изоставени в една пещера, разбра 365новини.

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби