Коронавирус

 | 

 

 

Пътниците, завършили пълен курс на ваксинация с коронавирусни ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата и Спутник V, ще могат да влизат в Република Кипър от 10 май без сертификат за преминат диагностичен тест за коронавирус.

 

Това решение е взето от властите на островната държава, а миналата събота Министерството на здравеопазването на Кипър публикува инструкции за ваксинирани лица.

 

 | 

 

 

Италия постигна целта си да ваксинира срещу коронавируса над половин милион души за ден. Това стана вчера, когато в страната бяха поставени над 500 000 ваксинационни дози, заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанца.

"Ваксината е истинският път, за да се излезе от тези трудни месеци", заяви Сперанца и благодари на здравните работници за положените усилия в тази насока.

 | 

 

 

Николай Крючков, имунолог и генерален директор на Clinical Excellence Group, изброи категориите хора, които са изправени пред повишен риск от повторна инфекция с коронавирусна инфекция.

Според кандидата на медицинските науки хората с отслабен имунитет са изложени на риск от второ заболяване.

 | 

 

 

Новоразработен тест за коронавирус с форма на близалка се въвежда в някои от австрийските детски градини като алтернатива за прохождащи деца, които не харесват много тампони в гърлото или носа, съобщи АФП.

 

Децата - малко срамежливи - се наредиха в една детска градина във Виена тази седмица, за да бъдат тествани, като упражнението беше отворено за медиите.

 

 | 

 

 

Починалите лица в България, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 16 368. Нови 90 случая са регистрирани през изминалото денонощие, сочи Единният информационен портал.

 

Жена на 36 г. с бременност загуби битката с вируса.

 

Над половината от починалите са страдали от сърдечни заболявания. При 36 от случаите (40%) няма констатирани придружаващи заболявания, а сред тях е и 43-годишен мъж.

 

Починали са: 

 

жена на 55 г. със сърдечно заболяване;

 | 

 

 

„До един-два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус. Няколко огромни компании хвърлят невероятни средства, за да достигнат до него. Някои от тях са много близко. Ваксината и лекарството не си пречат едно на друго. Ако имаме мощно средство, което да ползваме в болниците и до голяма степен решава проблема с тежкото протичане, то ще е от голяма полза. Вероятно това ще бъде много скъпо”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

 

 | 

 

 

Починалите, при които е била констатирана коронавирусна инфекция, достигнаха 14 619 души.

 

През изминалото денонощие жертвите са 201, отчете здравното ни министерство.

 

За жалост сред жертвите на коварния вирус е и 15-годишно момче, което и имало сърдечно заболяване.

 

Сред починалите има и мъж на 32 години, без други заболявания, както и други млади хора (мъж на 37 и жена на 32 г.), които обаче са имали затлъстяване и хронични сърдечни заболявания.

 

Починали са:

 | 

 

 

Швейцарската мултинационална здравна компания F. Hoffmann-La Roche AG обяви в понеделник, че коктейлът от антителата казиривимаб (casirivimab) и имдевимаб (imdevimab), разработен съвместно с Regeneron Pharmaceuticals - REGN-COV2, намалява риска от симптоматични инфекции на Covid-19 с 81% спред хората в домакинства, където някой от членовете се е заразил, съобщава Ройтерс.

 

 | 

 

 

България и още дванадесет други страни от ЕС са се договорили по седем критерия за създаване на „Зелен паспорт“ за туризма.

 

Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер коментира т.нар. ваксинационни паспорти, като заяви, че това е „въпрос на оцеляване“ за европейския туризъм, пишат от The Local, цитирани от Нова тв. „Целта е да се приложи „Зеленият проход“ бързо и възможно най-еднакво на европейско ниво“, допълни тя.

 | 

 

 

Германците, ваксинирани срещу коронавирус, ще могат да пазаруват без отрицателен резултат от тест за коронавирус и да пътуват без спазване на карантина, заяви германският здравен министър Йенс Шпан.

"Тези, които са получили ваксината, ще могат да ходят на пазаруване или на фризьорски салон без тестове. Също така, според института Робърт Кох, те вече няма да имат нужда да се съобразяват с карантината", каза шефът на германското министерство на здравеопазването в интервю за вестник Bild am Sonntag .

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби