Генерал Венцислав Мутафчийски

 | 

 

 

Благодарствени сертификати от ръководството на Военномедицинска академия (ВМА) получиха доброволците, които по време на извънредното положение помагаха на екипите в битката с COVID-19.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS изказа личната си признателност към всички, които се отзоваха в тези месеци на трудни изпитания.

Той допълни, че във време, в което наблюдаваме девалвация на ценности, жестовете като дарителство, доброволчество и да изложиш живота си на опасност, не бива да останат незабелязани.

 | 

 

 

Полк. доц. Димо Димов зае длъжността заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване. Той е новият заместник на ген. майор Венцислав Мутафчийски. 

 

В изпълнение на заповед на министъра на отбраната той е назначен и за заместник главен лекар на Въоръжените сили на Република България.

 

Categories:

 | 

 

 

Премиерът Бойко Борисов проверява състоянието на пострадалите работници при инцидента в тунела "Железница". Той пристигна в благоевградската болница "Пулс". На място бе и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Categories:

 | 

 

 

Това, което всички ние казахме още преди време беше, че ще трябва да се научим да живеем с COVID-19. Това заяви на извънреден брифинг шефът на РЗИ д-р Данчо Пенчев.

 

"Случи се обаче живот, сякаш вируса го няма. Столичани се заразяват там, където не се спазват мерките", смята той.

 

Д-р Пенчев призна, че все пак се надява да има намаление на разпространението на вируса през лятото.

 

Categories:

 | 

 

 

Броят на брифингите, изнесени досега, без да се включват извънредните, е 129.

 

Лабораториите в началото бяха две. В момента те са 32. Общият брой на лабораториите, които правят коронавирус тестове, са 143.

 

193 732 са извършените изследвания, от които 85 435 са PCR тестове.

 

Положителните PCR-и е 3438 – около 1000 повече от заразените до момента лица. Тази бройка са повторни тестове за потвърждаване дали пациентите са излекувани, или не.

 

Categories:

 | 

 

 

39 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа. Общо заразени са 2331, съобщи ген. Мутафчийски от Щаба.

 

Направените проби са 1912.

 

В София 4-годишно дете е сред заразените и 17-годишен младеж в Разград.

 

2 нови случая има и сред медицинския персонал.

 

43 още са излекуваните.

 

Categories:

 | 

 

 

Ген. Мутафчийски разкри, че има предписания за лечение на военни от НАТО. "Ще намерим баланс и ще преценим коя част ще бъде за граждани и коя за военни", обясни той, но не пожела да разкрие подробности, защото поясни, че информацията е класифицирана. Според него съюзът се готви за втора вълна на коронавируса и именно заради това е нотата.

 

Categories:

 | 

 

 

Краят на извънредното положение не значи, че Националният щаб спира своята работа. Това обясни ген. Мутафчийски по време на сутрешния брифинг.

 

Продължават да се разглеждат по-нататъшните приоритети, които са обсъдени с премиера, посочи още той.

 

По отношение на детските градини, които в Дания са отворени, се забелязва, че няма колебание в заболеваемостта, но в Германия се отчита, че рисковете остават. Затова и нашата страна на този етап няма да отваря градините поне още седмица.

Categories:

 | 

 

 

„Това не е едностранен процес, и касае взаимни договорености, особено за страни в района. Това е една от препоръките на Европейската комисия. Премиерът инициира разговори с държавници от региона, за да се облекчи режима, но това е извън компетенциите на щаба. PSR тестът не заменя карантината, тъй като може да се установи на 10-ия ден заразата. Карантинните мерки са най-сигурното нещо“, коментира Мутафчийски.

 

Според него към този момент е по-безопасно да се пътува с кола, а не със самолет.

Categories:

 | 

 

 

Поне още седмица не бива да се отварят детските градини и това не трябва да се коментира. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

 

"Щабът продължава работата си и бяха дадени конкретни задачи от страна на премиера за изясняване на мерките за живот в условията на епидемия, както и важни въпроси като разхлабване на мерките, отваряне на туризма, детските градини.

Categories:

Страници

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби