вирусолог

 | 

 

 

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова посочи, че ще се говори все повече за генетичните промени в този вирус. По думите ѝ особено уязвими са вирусите, които съдържат РНК, каквито са и коронавирусите.

 

Ензимът, който синтезира РНК молекулата, допуска грешки и няма система, която да поправи тези грешки. Добрата новина при коронавирусите е, че те имат система, която може да поправи допуснатите грешки, но не на 100%. Така че той мутира с по-ниска скорост", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

 

Categories:

 | 

 

 

Още през май епидемията от COVID-19 може да стане неконтролируема. С разхлабването на мерките Германия рискува да проиграе досегашните си успехи, предупреди германският вирусолог Кристиан Дростен.

"Трябва много да внимаваме", предупреди медикът.

От началото на седмицата Германия отвори магазините с площ до 800 квадратни метра, работят и цели търговски центрове, в които има такива магазини. 

 | 

 

 

5 ваксини срещу новия коронавирус са в първа фаза на разработване. Все една би трябвало да проработи. Това заяви проф. Радостина Александрова - вирусолог от БАН, съобщи БНТ.

По думите й нужно е време - поне една година. Прави се всичко възможно да се ускори този процес, допълни тя.

Няма специфичен антивирусен препарат конкретно за този вирус. Вирусите са много добре адаптирани към клетките. За да се преборим с вируса, трябва да намери неговата Ахилесова пета, без да се засегнат здравите клетки.

 | 

 

 

Професор Христо Тасков - син на един от основателите на Инфекциозната болница в Пловдив и буквално израснал с инфекциите и епидемиите, написа, както твърди той, последния си пост на тема COVID-19 в социалната мрежа Facebook. Постът му е посветен на  колективния имунитет, чийто защитник е от дълги години, и е твърде, твърде любопитен. Прочетете го до края! Защото... само глупакът е категоричен, умният се съмнява!

Колективният имунитет - това е последният ми пост на тема COVID-19

Categories:

 | 

 

 

"Някои искат да ме вкарат в конфликт с хора, с които не искам да имам такъв, като слагат в устата ми думи, които не съм казал. Не съм казал непочтителни думи към тях, те си вършат работата, която е много отговорна." Това заяви доц. Атанас Мангъров тази сутрин пред Би Ти Ви.

Вирусологът е част от Медицинския съвет към МС, който трябваше да дава становища оценадекватни ли са от медицинска гледна точка действията на щаба и да разработи алгоритъм да действията на лекарите у нас срещу заразата, но бе закрит след работа ооколо 10-на дни.

Categories:

 | 

 

 

Водещ вирусолог у нас правилно прогнозира, че ще се наложи удължение на противоепидемичните мерки и след 12 април.

Засега те изпълняват своята функция, каза академик Ангел Гълъбов.

Вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията, коментира той.

Categories:

 | 

 

 

Ако вчера си се заразил с коронавирус, не може на другия ден да имаш антитела, за да се установи наличието на инфекцията. Бързите тестове могат да изследват хора с грипоподбни симптоми, върнали се от рискови страни или контактни на други заразени. 

Това заяви професор Радка Аргирова - вирусолог, член на Медицинския съвет към МС.

 | 

 

 

Желателно е възрастните да ограничават срещите с други хора, докато не е достигнат пикът на епидемията, коментира проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

"Всяка епидемия си има своя крива, ние сме още в началото и вървим нагоре по стръмната част. Сега е много, много добре възрастните хора, особено тези с хронични заболявания, да се дистанцират и да намалят до минимум социалните си контакти, но не е даден срок за това", каза тя пред БНР.

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби