ДДС

 | 

 

 

От шестте законопроекта за намаляване на ДДС ставките бе одобрен само този на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (ОП). В пленарно заседание парламентът обсъди предложенията на първо четене.

 

Дебатът продължи около три часа.

 

Според одобрения законопроект, данъкът добавена стойност (ДДС) пада от 20 на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

 

Това ще важи и за доставка на физически и електронни книги, включително учебници.

Categories:

 | 

 

 

Аз не мога като човек на културата да не се радвам, че ДДС на книгата намалява, но като човек, който познава икономическата обстановка и развитието на държавата, не мога да скрия, че аз също съм привърженик на единния модел. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за „Седмицата“ по Дарик радио, предава "Фокус".

 

Банов подчерта, че подкрепя свалянето на ДДС върху книгите.

 | 

 

 

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

 

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

 

Categories:

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби