Тиква с крем карамел е неочаквано фантастична комбинация! Ето една проста рецепта за десерта мечта!

loading...

В този сезон често приготвям тиква с крем карамел.

Харесваме всякакви ястия с тиква, сладки, солени.


Приготвям този десерт в чаши или купички, защото така никога не рискувам при нарязване да се разпадне от мекотата и нежността на крем карамела. Напоследък дори предпочитам тиквата ми да е изпечена, а не сварена. Изпечената тиква става по-суха и по- сладка, пише hitrinibg.com.

Необходими продукти за тиква с крем карамел:

Около 1 кг. тиква (за предпочитане тиквата да е бяла или цигулка), 600 мл. прясно мляко, 4 яйца, 2 прахчета ванилия (ползвам семената на половин шушулка ванилия), 10 равни супени лъжици захар.

Приготвяне: тиквата се измива добре. Срежете я и почистете от семките (най-лесно става като ги изгребете със супена лъжица). Нарежете я на приблизително еднакви по големина парчета (така ще се сготвят едновременно всички парчета. Сложете я в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете до готовност (щом омекне и леко се запече). Извадете тавата с тиквата от фурната и оставете да се охлади.

Отстранете кората и нарежете на малки парченца. Налейте прясното мляко в тенджерка и добавете захарта (ако ползвате естествена ванилия, срежете по дължина шушулката и изстържете семенцата. Сложете и тях в прясното мляко, за да освободят аромата си от топлината).

Загрейте млякото докато захарта напълно се стопи. Яйцата се разбиват на ръка до еднородност и на тънка струя добавете към тях горещото прясно мляко. В случай, че ванилията ви е синтетична, сега е момента да я добавите. Разбийте добре сместа с ръчна разбивачка. Сложете парченца тиква във всички чашки или купички. Може да прецедите яйчената смес ако искате за да отстраните пяната и евентуално недоразбит белтък, ако яйцата са много пресни. Налейте върху тиквата. Наредете чашките или купичките в тава и сложете във студена фурна. Налейте в тавата студена вода. Количеството на водата трябва да е около 3-4 см. в тавата. Включете фурната на 160 градуса и печете 50-55 минути. Поднесете вашата тиква с крем карамел когато добре се е охладила.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби