Лигите ми потекоха върху клавиатурата! Тази уникална рецепта за сочна пълнена агнешка плешка ще изкуши всеки ваш гост

loading...

Скъпи приятели, на днешния прекрасен празник ви предлагаме една вкусна рецепта за пълнена агнешка плешка. Още повече, че традицията го повелява. Вижте как се прави пълнена агнешка плешка.

Рецепта за пълнена агнешка плешка с ориз и дреболии.

Необходими съставки:

агнешко: 1 брой агнешка плешка
агнешки бял дроб: 1 брой
агнешки черен дроб: 1 брой
ориз: 2/3 чаена чаша
пресен лук: 1 връзка
магданоз: 1/2 връзка
джоджен: 1/2 връзка
черен пипер: 1/2 чаена лъжица
червен пипер: 1 супена лъжица
олио: 4 супени лъжици

Рецептата:

Има ястия, които будят апетит дори само със своето споменаване. Към тези ястия се числи и пълнената агнешка плешка, едно от най-често приготвяните ястия с агнешко месо, характерно за пролетта, за Великден и Гергьовден. Пълнената агнешка плешка е специалитет, който обаче се приготвя лесно и изисква по-голямо внимание единствено при разрязването на плешката за получаване на “джоб”, в който да напълните плънката. Рецептата за пълнена агнешка плешка е подходяща за празнична трапеза, както и за посрещане на гости, тъй като с нея пестите усилия – месото и гарнитурата се готвят заедно.

Приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е подготовката на плешката. За да можете да срежете плешката и да получите “джоб”, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правите го внимателно. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката, който джоб разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути.
Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черният и белият дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и ½ чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.
Последната стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е същинското пълнене на плешката. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка която не можете да съберете в плешката добавете малко вода и я сварете отделно. Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът се набъбва и ако не е добре зашита може да излезе.
Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте ½ литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2 ½ – 3 часа като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.

Рецептата за пълнена агнешка плешка е готова, а аромата й е толкова силен, че ни приканва всички към трапезата!
Може да се насладите на вкуса на печеното агнешко! Добър апетит!

източник и снимки:  supichka.com

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби