Пощенски картички разкриват тайните на римската кухня

loading...

Пощенски картички, на които са изрисувани римски крепости от поречието на Дунава и са изписани рецепти на римски гозби, отпечата Историческият музей в Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Идеята бе представена от етнографа Искра Тодорова и археолога Деян Драгоев, като целта е картичките да се използват за туристическа реклама и за образователни програми по история. Те ще се разпространяват и по туристически борси.

Крепостите, които са се намирали по границата на Римската империя /т.нар. лимес/, са Ятрус, Сексагинта Приста, Тегра и Трансмариска. Те са пресъздадени от русенския художник Огнян Балканджиев според начина, по който някога са ги рисували средновековните преписвачи на римски пътни карти и пътеводители. От другата страна на пощенските картички са отпечатани рецепти от римската кухня, издирени от етнографите. Характерното за тях е, че са с продукти, които се ползват и до днес, но без пропорции – просто те не са се запазили през вековете. Заедно с римските рецепти са представени и ястия от Русенския край. Сред кулинарните вкуснотии има свински ребра със сини сливи, свинско с праз и дюли, морско фрикасе, баница "Макарина", рибното ястие еченица. Запазени са имената на гозбите от миналото – например някогашните "Пиленца" всъщност са сарми с кисело зеле. Ястията се приготвят само с местни продукти. Оказва се, че сред тях са краставиците, които са били любими на не един римски император. /БГНЕС

Русе / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби