Нападенията от акули се покачиха! Трябва ли да се страхуваме?

loading...

 

Американските учени от университета в Луизиана публикуваха изследване, в което твърдят, че за последните 55 години се е стигнало до драстично увеличаване на случаите на нападения от акули. Специалистите са работили с данни от Музея на природната история към Флорида, пише pochivka.blitz.

Те са могли да използват записи от 1960-та година до 2015. 

В същото време учените са посочили, че хората не трябва да се притесняват и не е задължително да прекъсват почивката си на морето или океана. Според специалистите нивото на опасност е ниско. Те смятат, че всичко зависи основно от областта, в която се придвижват хищниците, съобщава CNN.

Изследването, което е публикувано в научното списание PLOS ONE, твърди, че често атаките от акули се съсредоточават в една област. Като пример учените посочват 16 непредизвикани нападения край бреговете на Северна и Южна Каролина и 30 други край Флорида през 2015 година. Експертите смятат, че най-много нападения има в САЩ, Австралия и Южна Африка. 

Специалистите отбелязват още, че от една страна честота на нападенията от акули е ниска, от друга, обаче, техният брой е удвоен, основно в места, обитавани от голям брой хора. Авторът на изследването - Стивън Мидуей обяснява, че зад това стои ръстът на популацията. Той признава, че броят на нападенията се увеличава, но това прави едно нападение на милион души. 

За последните 55 години в САЩ са били нападнати 1215 души, като в повечето случаи се е стигнало до нараняване, което учените приравняват към ухапване от куче. Едва 2% от атаките на акули са завършвали със смърт. Учените са установили още, че непредизвиканите нападения от акули са станали по време на сърф, плуване или потапяне. 

"На нападение от акули трябва да гледаме като на случай на катастрофа. Преди всяко шофиране също има статистика, която обяснява кога може да се стигне до катастрофа. В повечето случаи мислим и се влияем от това какво е времето, в какво състояние е автомобилът и дали ще понесе пътуването. Това са факторите, от които се влияем", смята Мидуей.

"Хората винаги са демонизирали акулите, най-вече заради това, че те са самотен тип хищници, които живеят в морето, където, малко или много, хората се чувстват несигурни", посочва още ученият. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби