Борисов отсече: Искам хакерите да работят за държавата

loading...

 

„Уникални мозъци имаме, много е важно да намерим начин за такива да имаме възможност да плащаме повече, за да могат да ги ползват службите, за да не ни нанасят хакерски щети, а да ги привлечем да работят в полза на държавата“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет, пише newsbg24.com.

„Просто такива вълшебници, невероятни способности“, не скри радостта си премиерът от работата на компютърните специалисти. Според него в ИТ технологиите имаме истински вълшебници.

Борисов изтъкна, че трябва да се помисли върху това как да бъдат привлечени, защото работата, която извършват е модерна и един вид „бунтарство“, че можеш да преодолееш системи.

По думите на премиера явно образованието става все по-добро особено в сферата на ИТ технологиите. 

И ако може, защото са много млади и много кадърни вчера, като задържахме един от хакерите просто такива тежки киберзащити, толкова мощни познания, знания и умения имат, че ако работят за държавата, същото време да работят и за частна фирма, отбеляза Борисов.

Борисов похвали работата на МВР и ГБДОП. Министър-председателят обаче съжалява за политически субекти, които само чакат да се случи нещо, за да започнат да правят коментари.

Над 114 услуги прави НАП. Тя е отворена система, за да улеснява гражданите и винаги една защита е по-слаба, ако някой тръгне да я напада. За това в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани, посочи Борисов.

Освен това правителството отпусна и 5 милиона лева по бюджета на Министерство на образованието и науката за ремонт на сградата и музея на Българската академия на науката (БАН) по случай 150 години от основаването на академията. Ако не достигнат, ще дадем още, обеща Борисов.

От своя страна академик Юлиан Ревалски обеща, че средствата ще бъдат изцяло за неотложни капитални ремонти на знакови сгради в центъра на София, които са паметници на културата.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби