Нови разкрития! "Бял хакер" от Велико Търново получава по 15 000 лева месечна заплата

loading...

 

Двама компютърни специалисти, родени във Велико Търново, се оказват сред най-добрите т.нар. "бели хакери" в Европа, съобщава "Борба". Покрай темата за хакването на базата данни на Националната агенция за приходите темата с уменията на IT специалистите е особено актуална, пише блиц.

Stack Overflow най-популярният сайт, където програмистите от целия свят споделят опит и се формират и критeрии за оценка на уменията на представителите в бранша.

В класацията на сайта на седмо място е поставен търновецът Божидар Бацов. Той е специалист с познания по множество езици за програмиране – Lisp, Perl, Ruby. В момента работи в „Топтал“ – фирма, занимаваща се с подбор на IT кадри, и се смята, че изкарва поне по 15 хил. лв. месечно.

Десети пък е нашенецът Петър Минчев, който още като ученик печели множество олимпиади по математика. В момента той е java програмист.

Сайтът поставя на първо място Дарин Димитров, който изпреварва местните момчета с много малко точки, които са дадени за професионалните умения на всички класирани. Дарин е мистериозна личност и е на IV място в класацията на stackoverow, но за света. Специалист по Майкрософт и MVP. За него се знае само, че живее в просторна къща в столичния квартал „Бояна“.

Понастоящем работи за „Прогрес-Телерик“. Много интересен е и терминът „бял хакер“, който нашумя също покрай пробива в НАП. Не всички хакери са лоши, добрите се наричат „хакери с бяла шапка“ по описанието на вълшебниците и използват хакването за подобряване на компютърната сигурност.

Онези, които просто се забавляват, се наричат „хакери със сива шапка“. А тези, които са злонамерени, се наричат „хакери с черни шапки“. Последните могат да причинят много вреда, както показа историята.  

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби