Новите US ракети със среден обсег се целят в руски бази в Урал и Камчатка

loading...

 

След ликвидирането на Договора за ракетите със среден обсег на действие, Пентагонът получава възможност да подсили своите военни бази в Азия. Новите американски ракети със среден обсег ще бъдат насочени към руски обекти в Урал и Камчатка, пише блиц.

Това коментира руският военен експерт генерал Юрий Неткачов, цитиран от осведомителните агенции по повод на прекратяването на договора между Вашингтон и Москва и изявлението на американския министър на отбраната Марк Еспър за разполагане на ракети в Азия. Вашингтон отдавна и усилено се е готвил за такова разполагане и новото ракетно оръжие е във финален стадий на разработка.

Това очевидно е ставало дълго преди президентът Тръмп да обяви намерението на САЩ да излязат от договора. Пентагонът смята да осъществи намерението си с разполагането на ракети близо до Русия в близките месеци. Според експерта, така под постоянен американски прицел от ракети със среден обсег могат да се окажат военноморските обекти и бази на руския Тихоокеански флот, на които са разположени стратегически ядрени сили на Русия, включително и базата за атомни подводници във Вилючинск (Камчатка). Освен това в обсега на тези ракети влиза новият руски космодрум "Восточний" в Амурска област.

"Особена опасност за нашите постоянни военни гарнизони и стратегически обекти, разположени в Южен Урал и Западен Сибир, ще представляват ракетите, които САЩ може да разположат в своите военни бази в Афганистан", смята експертът.

Страните от Далечния изток, които подкрепят САЩ, отдавна искат да укрепят своята военна сигурност, включително срещу Китай. А Афганистан е идеално място за Пентагона, защото там всяко военно подсилване може да се оправдае със защита от терористи, а това не може да се контролира.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби