Не го правете! Лекарства, които не трябва да се комбинират с алкохол

loading...

 

Пиенето на много алкохол никога не е добра идея за здравето ни. Напротив, лекарите казват, че големите дози спиртни напитки и честата им употреба може да бъдат фатални за нас.

В същото време обаче има различни мнения относно ползите от "едно малко". Дали ще е ракия, вино, бира или друга алкохолна напитка, всяка една може да се счита за лекарство при определено състояние. Как стои обаче въпросът с комбинацията между алкохол и лекарства,

На повечето упътвания на лекарствата е изрично посочено, че не трябва да се приема алкохол, ако вземате медикамента. Често хората обаче не обръщат внимание на тези предупреждения или съвсем забравят за взетата таблетка.

Лекарите настоятелно съветват хората, които приемат тези лекарства, да спрат да пият алкохол.

Антидепресанти

 Комбинацията им с алкохол е много сериозно бреме за психиката, което може да се окаже нещо като опасен експеримент. Тази комбинация може да увеличи тревожността и безнадеждността, да доведе до намаляване на двигателните функции.

Редица антидепресанти в комбинация с алкохол дават седативен ефект - твърде мощен, за да изглежда човек нормален.

Успокоителни, хапчета за сън

При употребата на тези лекарства алкохолът може да засили ефекта им, което ще предизвика различни реакции в организма, включително неприятни и болезнени - виене на свят, гадене, повръщане, хиперсомния и загуба на съзнание до фатален изход.

Антибиотици

Редица антибиотици са категорично несъвместими с консумацията на алкохол. С тази комбинация тези лекарства блокират ензима, който помага на тялото да се освободи от токсичния ацеталдехид.

Натрупването на това вещество провокира редица болезнени състояния, включително затруднено дишане, тахикардия, спад на налягането до кома.

По-специално, антибиотици от флуорохинолонови и аминогликозидни групи не могат да се приемат с напитки, съдържащи алкохол.

Лекарство за кръвно

Пиенето на алкохол е забранено, когато приемате повечето лекарства за хипертония. В условията на подобен микс лекарствата може да не дават ефект или, обратно, да имат твърде силен ефект и да намаляват налягането на човека до критично ниво. В някои случаи това може да доведе до спиране на сърцето.

Парацетамол

Под въздействието на алкохола парацетамолът се метаболизира в организма с отделянето на токсични вещества, които могат да увредят черния дроб на човека.

Статините

Лекарствата за понижаване на холестерола в кръвта не могат да се комбинират с алкохол по същата причина - това увеличава риска от увреждане на черния дроб, пише zdrave.to.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби