Нова кибер атака! Мамят ни с фалшиви банкови имейли, за да

loading...

 

От домейна на френско висше училище е поредната вълна фалшиви банкови съобщения, получени в последните дни от български потребители. Писмата са от името на „УниКредит Булбанк“. Изпращани са от имейл unicredit@u-picardie.fr, съобщи dariknews.bg

Проверка показва, че домейнът е на Университет „Жул Верн“ във френския регион Пикарди. Текстът е стандартен и написан на правилен български език: „Уважаеми клиенти, В стремежа си да Ви обслужваме по-бързо и по-добре, модернизираме системите си! Актуализирайте информацията за вашия акаунт (следва линк). Благодарим Ви за това, че сте наши клиенти и за проявеното разбиране!"

Посланията и този път са изпращани не само до клиенти на банката, но и до потребители, които никога не са имали нищо общо с нея. В сайта на финансовата институция няма предупреждение конкретно за тази фишинг атака, но след множеството вълни от имейли не липсват инструкции как да се предпазим от такива злонамерени опити.

За пореден път служители напомнят, че банките никога не изискват от клиентите си предоставяне на информация през съобщения или имейли - те вече разполагат с нея при сключването на договор с клиентите си.

Фишинг идва от английското phishing – от нарочно промененото fishing – риболов. Така се нарича злонамерен опит за придобиване на чувствителна информация като потребителско име, парола и детайли на кредитна карта, като извършителят приема чужда самоличност при електронни комуникации.

Най-често започва със създаването на дубликат на съществуваща уеб страница на голяма банка или кредитна компания. След това киберпрестъпниците изпращат имейли, чрез които да накарат получателите да отидат към фалшивия уебсайт. Целта е да се подмами доверчивият или недостатъчно просветеният ползвател да съобщи свои пароли, лични или финансови данни.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби