Топбанкер ни стресна: Внимавайте и се пазете от кредити

loading...

 

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, заяви пред БНТ, че хората трябва да внимават, когато теглят кредити, и добре да обмислят бъдещите си възможности. "Само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20%, което е далеч от здравословните показатели", категоричен е банкерът., пише блиц.

Ръст има и при потребителските кредити. "Освен ипотечните кредити сериозен ръст има и при потребителските заеми", алармира Андронов.

Според банкера здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващият спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ.

По думите на Андронов основните икономики като Германия показват слабости напоследък, което кара Европейската централна банка да не бърза с промяна на лихвената си политика, защото все още няма сигурни индикации за икономически растеж.

Андронов коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. клуб на богатите в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията.

Банкерът все пак увери, че българските банки приветстват членството на страната както в единния валутен механизъм, така и в Банковия съюз. "Банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е добре за системата", коментира банкерът.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби