Внимание! Тези лекарства водят до пристрастяване

loading...

 

Зависимостта от лекарствените препарати може да бъде както психологическа, така и физическа. Пристрастяването може да се развие към всяко лекарство, при това – достатъчно бързо.

Лекарствената зависимост е една от най-често срещаните днес. На практика много от българите прибягват до самолечение, неправилно избират лекарствата и не спазват продължителността на терапията. В резултат на това често използват едни или други лекарства продължително време, което води до развитие на невъзприемчивост на организма и необратими промени.

Кои лекарства водят до зависимост, до какво може да доведе това и какви рискове крие, предлагаме ви мнението на водещи експерти.

Широк спектър

Често чуваме, че няма безвредни лекарства и това наистина е така. Най-често срещаните зависимости са към лаксативите (клизми, свещички), сънотворни, транквиланти и болкоуспокояващи.

При това няма значение под каква форма е лекарството: зависимост може да се развие както към лекарства във вид на таблетки, така и към капки, инжекции и мехлеми. Пристрастяването не е само психологическа невъзможност за живот без лекарство. Тялото просто спира да работи без него само: свиква с факта, че лекарството върши неговата работа. Освен това се развиват и нежелани реакции, насочени към други системи на тялото. Например, успокоителните средства, хапчетата за сън и болкоуспокояващите засягат сърцето.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби