Ердоган към Европа: Турция няма да успее да се справи с новата бежанска вълна

loading...

 

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Европа, че страната му не може да се справи сама с новата бежанска вълна, която се очаква от Сирия.

Десетки хиляди хора са избягали, след продължителните бомбардировки в северозападната провинция Идлиб от 16 декември. Става дума за над 80 000 души, които са се отправили към границата.

Ако потокът обаче се увеличи, Турция няма да носи сама тази миграционна тежест, предупреди Ердоган и допълни - отрицателните ефекти от натиска ще се отразят върху всички европейски държави, особено Гърция.

“Ако насилието над хората в Идлиб не спре, тази цифра ще се увеличи. Турция няма да носи този товар сама”, категоричен беше Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Европа отново ще изпита същите сцени преди сключеното през 2016 г. споразумение за миграция между Турция и Европейския съюз, каза Ердоган , като припомни най-тежката бежанска криза на континента след Втората световна война, когато през 2015 г. над милион избягаха в Европа.

Това означава нещо много просто - така вардената порта може би ще бъде отворена. Ердоган от години извива ръцете на Европа и заплашва да отвори границите си за бежанците. Последните подобни заплахи дойдоха непосредствено след военните действия от страна на Анкара срещу кюрдите по границата със Сирия.

Турция иска бежанците да се устроят в така наречената “безопасна зона”, която беше създадена след военните действия през октомври. Той призова европейските страни да подкрепят плана му, а в противен случай заплаши да “отвори портите”.

“Призоваваме европейските страни да използват енергията си в друга посока и да спрат клането в Идлиб, вместо да се опитват и да приклещят Турция”, коментира още Ердоган.

Турска делегация ще замине за Москва в понеделник за преговори със своите колеги като част от усилията на Турция за прекратяване на атаките в Идлиб.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби