Замразиха строителството на плувния комплекс за милиони, липсата на пари е главният виновник

loading...

 

 

Строителството на новия 50-метров плувен басейн в Пловдив и рехабилитация не целия плувен комплект е замразено, научи TrafficNews. Въпреки че няколко дни преди изборите бившият кмет Иван Тотев направи първа копка на обекта, неговото стартиране така и не е започнало до този момент. На практика изпълнителят на проекта  „Главболгарстрой” има проект, строително разрешение, фирма инвеститорски надзор и всичко необходимо, за да за почне обекта. Липсват „само” пари за неговата реализация.

В Бюджет 2019-а имаше 1 млн. лева за започването на проекта, който струва 12,8 млн. лева, но тези пари се стопиха на половина, след като 500 000 лева отидоха за превозвачите. За 2020-а година средства в бюджетната рамка не са предвидени. Средствата, които трябват са 12,8 млн. лева с ДДС.

TrafficNews научи, че басейнът ще бъде вкаран в графата „Спортни инфраструктурни обекти” в евентуалната кредитна линия от Европейската инвестиционна банка.  В обектите ще бъдат сложени още втория етап на спортна зала „Дунав” – 2,5 млн. лева, както и два физкултурни салона на ЕГ „Пловдив” и „Антим  1”.

Все още не се знае колко ще бъде кредитната линия, която Община Пловдив ще договори. Въпреки че Общинският съвет позволи на кмета да преговаря за кредита от 120 млн. лева, не е ясен окончателният му размер.  Това ще стане с последващо решение на ОбС – Пловдив, след което може да бъде сключен договорът. Според градските власти това не може да се случи по-рано от втората половина на годината.

Илия Кирчев вече каза, че се подготвя и проект "Ринг Запад", който включва "Модър-Царевец", нов мост над река Марица и бул. "Копривщица".

В същото време срокът за строителните дейности трябва да продължат до 730 дни, което реално означава над 2 години работа. 

Припомняме, че „Главболгарстрой” ще строи басейна за изграждането на плувен комплекс „Младост”. По другата позиция – за инвеститорски и авторски контрол на проекта бе избрана фирмата „Пловдивинвест” АД.

Проектът включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за около 1100 седящи места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“. Басейнът ще бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.  

Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби