Пазете се! КАТ вади газанализаторите и спират от движение всички коли, които...

loading...

 

 

Автомобилите, които имат нарушения относно вредните емисии, ще бъдат спрени от движение до отстраняване на неизправността. Това каза на брифинг Христо Петров от сектор „Пътен контрол“ към „Пътна полиция“ на СДВР.

„Газанализаторите са нови, които са доставени от отдел „Пътна полиция“. Част от тях са предоставени на пункта за регистрация. Другите са за пътния контрол. Преди започване на работа самите газанализатори, трябва да бъдат вкарани в режим на работа, тоест калибрирани.

След това започва съгласно наредба М32 за проверка на автомобилите съобразно дизел, бензин и годините на автомобилите. В момента са пет като два са предоставени на пътния контрол и три са в пункта“, обясни още той.

„Апаратът по инструкции за работа се настройва две до три минути докато се калибрира и след това самата проверка не бива да е повече от 30 секунди.

След отчитане на данните, те се записват в апарата и има принтер, който разпечатва стойностите и трябва да се изчака до следващия автомобил в порядъка от половин до една минута, за да влезе в нов режим“, допълни още Петров.

Полина Асенова, началник на сектор „Столичен инспекторат“ обясни, че от днес по нареждане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова започват проверки за мръсни автомобили.

„Отдел „Пътна полиция“ към СДВР ще проверяват вредните емисии от изгорелите газове. Столичен инспекторат продължава проверките за мръсна ходова част и мръсни губи на тежкотоварните автомобили“, обясни още Асенова.

Старите автомобили замърсяват повече с вредни емисии, каза Петров. Той обясни, че има спрени автомобили за миналата година, но сега с новите уреди се надява да има по-голям ефект.

„Старите автомобил замърсяват повече и тенденцията е гражданите да закупуват по-нови автомобили, но официалните представители трябва да дадат по-изгодни условия за закупуване, за да може да бъде по-евтино“, каза още Петров.

Той обясни, че с предните газанализатори е имало някои неточности, затова се е наложило да се предоставят тези, които са по-точни и по-надеждни и по-мобилни.

„Пътна полиция“ има задължение да вписва еврокатегориите и съобразно тях се определят и вредните емисии“, каза още Петров. Той подчерта, че проверките ще бъдат постоянни.
 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби