Канада няма да плаща за охраната на Хари и Меган

loading...

 

 

Канадското правителство потвърди, че е поело разходите за охрана на принц Хари и Меган Маркъл, откакто пристигнаха в страната през ноевмри миналата година.

Това обаче няма да продължава повече.

Говорител на министъра по обществена безопасност Бил Блейр обяви, че Канада няма повече да плаща за охрана на Хари и Меган, предава CBC News.

Решението ще влезе в сила през април тази година, когато двойката ще прекрати официално кралските си задължения.

„Това, че дукът и дукесата на Съсекс избраха да се преместят в Канада на непълно работно време изправи нашето правителство пред уникални и безпрецедентни обстоятелства”, сочи обявлението.

„Кралската канадска конна полиция (RCMP) беше ангажирана с официалните лица от Великобритания от самото начало, въпреки съображенията относно сигурността.

Тъй като дукът и дукесата понастоящем се идентифицират като международно защитени лица, Канада има задължението да осигури подкрепа в сигурността при необходимост”, сочи съобщението.

„По искане на Столичната полицейска служба, RCMP им предоставя периодично помощ от пристигането на херцога и херцогинята в Канада през ноември 2019 г. Помощта ще бъде прекратена през следващите седмици, в съответствие с промяната им в статута”, пише в съобщението.

Откакто Хари и Меган обявиха решението си да се откажат от кралските си задължения и да заживеят в Канада в преследване на финансова независимост, върви дебат дали Канада трябва да осигури безплатна охрана за двойката.

Бъкингамският дворец не е коментирал официално дали ще осигури охрана за семейството, след като статутът им бъде променен през април.

Хари и Меган посочиха чрез техния уебсайт, че ще имат нужда от ефективна охрана, но без да посочват кой ще плаща за нея.

Двойката има алтернатива да плаща сама за частна охрана. Те няма да са първото кралско семейство, което прибягва до частни гардове, след като принцесите Беатрис и Евгения също имат кариери в частния сектор, а охраната им се плаща от дука на Йорк.

Въпреки това, може да се окаже трудно да се намери охранителна фирма с достатъчно опит, която да се наеме да защитава членовете на кралското семейство, смята Саймън Морган, бивш служител на кралската охрана, предава Business Insider.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби