18 нови доказано болни от COVID-19 у нас

loading...

 

 

112 са вече доказаните случаи на COVID-19 у нас, като 18 са новите положителни проби за последните часове, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски. 

Във ВМА са настанени 14 болни, а 21 са силно суспектни. В "Александровска" болница са двама, а в "Пирогов" вече са четирима, като там има нов случай, интубиран, в тежко състояние, приведен от болница "Токуда", съобщи още той.

Единият нов болен в Пловдив е лекар. "Той не е бил на работа от 6 дни, установени са контактите му", добави той. 

Попитан за медикамента Хлороквин, който се прилага по протоколите в Китай, Италия, Нидерландия и Франция засега, проф. Мутафчийски разкри, че България вече е влязла във връзка с дистрибутори, като ВМА го е активирала като процедура за доставка. "Това е лекарство, което се споменава в група с още 8 или 9 лекарства като имащо ефект, не бих го нарекъл доказано лекуващ коронавируса", уточни началникът на Щаба. 

Проф. Мутафчийски подкрепи искането на Столичната лекарска колегия и апелира възрастните хора да си стоят по домовете. "Да ни дадат шанс мерките да проработят", добави той. 

Засега мерките в София били достатъчно твърди, но щабът имал готовност да приложи нови. "Бройките не са особено много предвид размерите и броя на населението в столицата", успокои генералът.

Шефът на ВМА обясни, че макар първите пациенти, доказани у нас - в Габрово и Плевен, са вече оздравяващи, те още не са се изчистили напълно, предвид трудния протокол за изписване. 

На въпроса дали всеки идващ от чужбина трябва да се тестува или само да се поставя под карантина, той уточни, че се практикува само карантина до евентуална проява на симптоми, за да се наложи да се вземе проба. Проф. Мутафчийски уточни, че онези, които са с доказана инфекция, карантината е не 14, а 21 дни, като едва след 2 отрицателни проби, тези пациенти в домашни условия могат да се пуснат навън.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби