Имаме ли спестени пари?

loading...

 

 

Имате ли авариен фонд за кризисни ситуации? Подготвени ли сте за извънредни обстоятелства? Финансовият консултант Стойне Василев препоръчва на всеки:

"1. Помислете за своята защита. Ако все още имате доходи и не сте останали без работа, помислете за увеличаване на своя авариен фонд. Т.е. за парите, които ще ви трябват в следващите месеци или при някаква извънредна ситуация (ако намалят заплатите или останете изобщо без доходи). 

2. Оптимизирайте разходите. Когато сте вкъщи, това може би не е толкова сложно. Заделяйте по-голяма част от своите доходи. За инвестиции и неинвестиционни покупки периодът не е подходящ. Отложете по-големите разходи – жилище, кола... – изчакайте да видите как ще се развие ситуацията, защото, ако продължи малко повече, със сигурност това ще засегне доходите на всеки един от нас."

За хората с кредити:

"Ако се върнем назад преди 12 години, когато беше предишната световна финансова криза, доста хора имаха проблеми с плащането на месечните вноски и част от тях загубиха жилищата си. Моят съвет към хората с кредити е да помислят да създадат един такъв фонд, с който да си покрият вноските за 6 месеца или повече. За безлихвените кредити – бих препоръчал да се тегли такъв кредит наистина в краен случай, ако тези пари трябват за купуване на храна, лекарства и други неотложни разходи. Дори безлихвени, това са кредити, които трябва да се връщат, това не е подарък, който се получава без нещо насреща."

За хората без авариен фонд

"Проучванията в България показват, че над 80% от хората нямат авариен фонд. Ако сега трябва да го създават, може би е малко късно. Все пак, ако извънредното положение се олекоти, дори да заделите съвсем малък процент, създайте такъв фонд. 

Защото икономиката няма да се възстанови толкова бързо, колкото и да ни се иска. Последствията от тази криза ще продължат до края на тази година, а и следващата за много отрасли, и сега е моментът да помислите за вашата защита и за вашите спестявания.

Ако можете да отделяте 5-10% като минимум и този авариен фонд да покрива унифицираните разходи – битови сметки, наем, вноски по кредити – поне за 6 месеца. Това да стане, като оптимизирате разходите и отложите някои покупки."

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби