12 села около Чернобил изчезнаха заради пожарите

loading...

 

 

Пожарите в Украйна отново се разгоряха в Житомирска област и в затворената зона около Чернобил. Това съобщи днес Държавната служба по извънредните ситуации, предаде ТАСС. Около 2000 спасители с почти 450 единици техника участват в гасенето.

В зоната край Чернобил се вземат мерки за локализиране на три огнища на територията на четири местни лесничейства. Там действат почти 1200 спасители с 286 единици техника, включително 3 хеликоптера и 2 самолета. През изтеклото денонощие авиацията хвърли над района общо 376 тона вода.

Сили на ресорната служба продължават и гасенето на отделни огнища в Житомирска област, където тлее трева и дървесина. Участват 765 души със 119 единици техника.

Пожарът в Чернобилската затворена зона продължава от 4 април и унищожи оттогава 12 села, чиито жители са евакуирани след аварията в местната АЕЦ през 1986 г., също и голям горски масив. На 15 април ресорното ведомство информира, че откритият огън вече е угасен, но на другия ден заради пориви на вятър на места отново избухнаха пламъци.

Природните пожари в Житомирска област продължават повече от седмица и са основна причина за замърсяването на въздуха в Киев. Украинският премиер Денис Шмигал съобщи по-рано, че огънят е унищожил над 70 къщи в района.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби