Кой плаща за фалшиви болни от коронавирус?

loading...

 

 

Кой и защо предлага пари на хората, за да се водят в медицинската документация като заразени с коронавирус? Този въпрос си задават във Фейсбук десетки граждани, до които е достигнала подобна информация. Повече от седмица в социалните мрежи ври и кипи от подобни сигнали, на които до момента никой от властта не реагира.

 

Lupa.bg бе сезирана с подобни съобщения още преди повече от 15 дни, но не си позволи да публикува информацията заради липса на конкретни доказателства. Слухът за тази порочна практика обаче набира все по-голяма скорост, а с това и въпросителните по темата стават все по-големи.

 

„Притеснени хора съобщават, че са им предлагани сериозни суми техни починали близки да бъдат записани като починали от Covid-19?“, алармира на своя фейсбук профил журналистът Димитър Байрактаров.

 

Под неговия статус има над 50 коментара, като различни хора потвърждават за такива случаи в Русе, Кюстендил и други градове. „И в Америка притискат лекарите за същото - те го казаха“, твърди потребителка на социалната мрежа.

 

„Научих вече за два случая, в които на роднини на починали в болница стари хора са предлагали да им платят по 100 до 200 лв., за да пишат в смъртния акт за починалия, че е жертва на коронавируса“, съобщава от Фейсбук и журналистът Иван Бакалов.

 

Под неговия коментар също изобилства от отзиви. „Аз чух за далеч по-високи суми - 1500-2000 лв.“, казва фейсбук-приятел на Бакалов. „От моя лист поне 50 човека тези дни споделяха подобни случаи от първа-втора ръка“, твърди друга последователка.

 

Независимо дали всички тези слухове отговарят на истината или са поредната конспирация, в случая държавата задължително трябва да се намеси.

 

Да провери информацията и да накаже виновните или да я опровергае - за да успокои хората и да не остава и сянка на съмнение, че подобни манипулации са възможни в и без това изключително напрегнатата обстановка. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби